• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Na bass reflex praktycznie dowolny CFD się nada. Coś z AutoDesku czy też SolidWorksa.
Zresztą, oprogramowanie nie jest tak ważne, jak wiedza tego co to "programuje".

takich glupot szukaj raczej na audiostereo :p
u nas co najwyzej mozna uzasadnic jakosc polaczenia a nie brzmienie

Brzmienia bym w to nie mieszał. Bardziej myślałem o trwałości, ale chyba pójdę w gołe kable. Jest jakiś sens polutować je wzajemnie, aby się nie 'rozczapirzaly'?

Jest jakiś darmowy program którego obsługi można nauczyć się samemu?

OpenFoam jest w pełni OpenSource. BDB oprogramowanie, ale dosyć trudne, szczególnie względem klasyków.
Poszukaj gdzieś triala i tyle, SolidWorks albo Autodesk - do tego znajdziesz najwięcej tutoriali - tym też powinieneś się kierować.

Kolejny głupi problem.
Mam tunel 68/200 z grubsza o wymiarach jak poniżej.
EP-68.220.gif

Frez pod niego miał mieć średnicę 100,5mm, ale niestety zrobiono mi 105mm.
Pytanie. Ma ktoś doświadczenie odnośnie zwiększania średnicy portu od 'frontowej' strony o te 4-5mm? A może ktoś się natknął na rurę innego producenta o większej średnicy zewnętrznej?
Ja jakoś znaleźć nie mogę.

Ostatnia edycja:
Frez pod niego miał mieć średnicę 100,5mm, ale niestety zrobiono mi 105mm.
Pytanie. Ma ktoś doświadczenie odnośnie zwiększania średnicy portu od 'frontowej' strony o te 4-5mm?

Nie do końca rozumiem.
Wykonano za duży frez a Ty chcesz jeszcze go poszerzać?

Ale chodzi o średnicę pod frezik, na który się połakomiłem. Głębokość 1,7mm jak pamietam. średnica wewnątrzna-przelotowa jest ok.
I jak sobie pomyślę, że nie dałem tunelu z tyłu...

Można też zrobić ring z aluminium.

A tak w ogóle to kto Tobie to robił?
Może jakaś reklamacja?

A front jak będzie wykończony?
Malowany?
Fornirowany?
Skóra?

Może ring z czarnego filcu lub grubej skóry?

Słyszałem kiedyś o dziwnej metodzie... Wstawka z idealnie na wymiar dociętego materiału(nawet po lekkiej modyfikacji, żeby się trzymało z 4 odnogami) wklejonego i zmontowanego na szytwno(kołki lub śruby i kołkowanie) i po tym wyfrezowanie jeszcze raz. Byle tylko tamto poprzednie się trzymało...

Front bedzie już tylko lakierowany bezbarwnym.
Gdyby nie to, to bym ogarnął temat. Spróbuję znalzeźć coś z większym kołnierzem.

A ring z czarnego aluminium na którym będzie wygrawerowana nazwa kolumny? :)

Powrót