• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Nie wiem jak bardzo to jest egzekwowane, ale tego typu maszyny chyba powinny być tak zabezpieczone, by w razie włożenia paluchów w nieodpowiednim momencie wywaliło bezpieczeństwo, no chyba że podczas przebudowy obwody bezpieczeństwa były podciągnięte...

Przy przebudowie maszyn które ustawiam musimy ominąć krańcówki aby nie utrudniać sobie życia pod warunkiem że maszynę przestawimy w tryb manualny w tedy niema szans aby poszło coś z automatu bo przestawiamy ją w sterowanie ręczne ale oczywiście przez pośpiech i rutynę zapomniałem ja przestawić...
Przy próbie odkręcenia rolki dociskowej nagle wpadł pierścień łożyska przez podajnik , czujnik wychwycił że pojawił się materiał i maszyna ruszyła na szczęście operacja dojazdu głowicy do oporu i rolki dociskowej trwa jakieś 2s więc zdążyłem uciec ale imbus 5/16 już nie miał takiego szczęścia i bidoczka złamało :D

Dziś dostałem telefon od kumpla ze złomu
" przyjedź mam coś dla Ciebie "
No to przyjechałem i dostałem 2 midwooferki Aiwa 130 mm 5w7225/06 oczywiście parametrów brak ale pomierzy się i do zabawy będą w sam raz ;)

Na pewno nie będą miały za ciekawych parametrów , po podłączeniu mogę śmiało stwierdzić że na skraju pasma ma takie podbicie że drze japę jak by go z membrany obdzierali :D
Się zobaczy może jakiś low end z tego powstanie .
Ps jak za darmo to narzekać nie będę ;)

Ostatnia edycja:
Panowie szukam wytrzymałego noża na ostrza trapezowe, może być 25mm, byle nie rozleciał się. Polećcie coś fajnego i cenowo fajnego :)

Niestety nie używam ale ja bym szukał z metalową obudową jest takich w pierony :) ale to w sumie zależy co chcesz nim ciąć ? Coś twardego ?

Ogólny użytek i dodatkowo użytek elektryka przy obrabianiu przewodów w gniazdkach i włącznikach.

A co polecacie do zdejmowania izolacji zewnętrznej kabli od 3x1 aż po grubsze?

Niektórzy jadą zwykłym nożykiem, ale z reguły uszkadza to izolację pojedynczych przewodów.

Tylko tym nie ściągniesz izolacji z ydyp a z żyły pojedynczej.
Ja używam stripaxa do żył ale jak ydyp to nie daje rady już tak...

Myślałem o czymś takim https://allegro.pl/oferta/wiha-noz-sciagacz-do-usuwania-izolacji-kabli-35969-6743766676 i do konkretnych żył https://allegro.pl/oferta/neo-01-500-automatyczny-czolowy-sciagacz-izolacji-6783479750 .

Głównie jak coś robię to jest linka, problem tylko w tym, że tymi narzędziami nie ogarnę 4x0.34, z drutem YDYT i YDYP raczej mało mam do czynienia, prędzej YDY.

Raz miałem okazję jeszcze tego użyć do cienkich kabli, ale nie znam tańszego odpowiednika https://www.tme.eu/pl/details/wirefox-sac/sciagacze-izolacji/phoenix-contact/1212623/ .

Ostatnia edycja:
Powrót