• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Mnie obecnie inne udziwnianie zaciekawiło w kolumnach. Kształtowanie wiązki dźwięku przy pomocy filtrów FIR. Stosuje to firma Fohhn. https://www.fohhn.com/index.php?id=358&L=1 - w pdf'ie można zobaczyć budowę.

Budowa paczek robi wrażenie:
FV-100 (high-frequency module):
8 × 1˝ (1.75˝ diaphragm) compression driver
8 × 1.5˝ (4˝ diaphragm) compression driver
Manifold horn-loaded waveguide design
16 × 250 W CLASS D amplifiers
16 × DSP
Max. SPL: 150 dB

FV-200 (low-mid module):
8 × 10˝ long excursion woofer
Horn-loaded waveguide design, Cardioid Technology (CDT)
4 × 1000 W CLASS D DSP amplifier
4 × DSP
Max. SPL: 145 dB

Może nie ta branża, ale fizyka ta sama. Podobno system zapier***, niski poziom zniekształceń powoduje że można grać głośno bez zmęczenia uszu. Kojarzy ktoś z Was może jakieś książki/artykuły które mógłby przybliżyć mi tematykę takiego sposobu kształtowania wiązki?

Konstrukcja pewnie podobna do rozwiązania od "synergy horn" (google grafika wystarczy wpisać) tylko tutaj wszystkie głośniki nie są stricte skupione do środka tylko rozciągnięte w pionie, do tego dołóż linie opóźniające na każdym głośniku w celu kontroli interferencji między głośnikami i masz kontrolę kierunkowości, a brak grania z tyłu to nic innego jak znany ukłąd cardio stosowany w subach. Tutaj również to samo ale oczywiście do pewnej częstotliwości, nie pamiętam od jakiej kończy się wszech kierunkowość.

Mam do was takie pytanko, odnośnie subwoofera do pokoju. Jest ktoś może z opolskiego(Brzeg, Kępno, Okolice) i miałby do "pożyczenia" suba aktywnego. Chciałem zobaczyć czy to by się mi przyjęło, ostatnio mam problem z sąsiadami, a lubię mięsisty basik. Wiec wolę rozwiązanie suba niż głośnie granie.

Chciałem zobaczyć czy to by się mi przyjęło, ostatnio mam problem z sąsiadami, a lubię mięsisty basik. Wiec wolę rozwiązanie suba niż głośnie granie.
Możesz mieć jeszcze większy problem z sąsiadami, bo Tobie będzie się wydawało, że gra niezbyt głośno, a u nich będzie dudniło. Najniższe częstotliwości dobrze się przenoszą przez mury i stropy i ciężko je izolować .

Możesz mieć jeszcze większy problem z sąsiadami

Ale to zależy czy problem polega na tym że gra za głośno ogólnie, czy że "wszystko dudni" bo lubi bas.

Ja też czasem lubiłem słuchać ciszej ogólnie, a wolałem mieć wyraźny i miękki bas (sub w TL).

Tutaj nie chodzi o problem z sąsiadami, po prostu można posłuchać Sobie muzyki ciszej, a i tak mieć bas pod dostatkiem.
Prawo u nas w Polsce nie pozwala na głośnie granie pod warunkiem że przekroczymy jakiś tam limit dB poza ścianami naszego mieszkania. No basem to tego nie przekroczę, a głośnym graniem już owszem. Dlatego szukam kogoś kto miałby jakiś sub. Posłuchać, sprawdzić, może sprzedać.

Tutaj nie chodzi o problem z sąsiadami, po prostu można posłuchać Sobie muzyki ciszej, a i tak mieć bas pod dostatkiem.
Prawo u nas w Polsce nie pozwala na głośnie granie pod warunkiem że przekroczymy jakiś tam limit dB poza ścianami naszego mieszkania. No basem to tego nie przekroczę, a głośnym graniem już owszem. Dlatego szukam kogoś kto miałby jakiś sub. Posłuchać, sprawdzić, może sprzedać.
To prawo jest, tyle, że martwe, bo nieegzekwowalne. Poza tym nie jest zbyt mądre, bo co do efektu, w praktyce, wyklucza również używanie młota udarowego przy remontach.
Reasumując - poza godzinami ciszy nocnej możesz słuchać jak głośno chcesz, a sąsiad może pruć ściany młotem udarowym ;-).

Bardzo fajna koncepcja.
Mi się takie "udziwnienie" podoba.

Mi też się podoba :)) ,coś będzie nowego,trzeba szukać pomysłów prze różnych ,chcialbym coś "skromnego" ,niepozornego ,więc podoba mi się ta opcja ze schowanymi niskotonowymi , albo jeszcze coś takiego https://audio-planet.pl/modele-kolumn/monolith-3/, też do posłuchania ten SB 23 w trochę innej konfiguracji ...,podoba mi się jego charakter i chyba mi lepszy woofer nie potrzebny ,a słuchałem już "trochę "najpierw zrobię moje 3 drogi ,wystawie je ,może się uda sprzedać i będę dalej działał ,coś na satori może z jakąś wstęga? ( słyszałem kilka na avs i bardzo mi odpowiadały , ten SB 23 cac by został ,na razie jeszcze na wiosnę chce przetestować bi amping , ogólnie bardzo podobał mi się środek i gora z Vincenta SV 500 ale bas w konfiguracji z moim SB 23 byl miejscami za wolny za to w nadzie c368 bass byl z innej bajki podobnie jak w expousere 3010 chciałbym połączyć bass z nada z środkiem i góra z Vincenta ,Vincent miał przestrzeń, wokaliści i instrumenty , blisko tak jak lubię ,za to nad miał bass jak trzeba i kiedy trzeba z charakterem zmiekczonym bez zamulania jest to w ogóle możliwe ?:) I bi amping ma sens ?czy bardziej się glupot naczytałem i ciężko zgrać ze sobą dwa urządzenia ????

Znalazłby się ktoś chętny do pomocy (nie za darmo rzecz jasna) w przerysowaniu schematu z kartki na PCB (tak abym mógł wysłać gotowy plik np do Pcbway) ? Chodzi o lampowy wzmacniacz słuchawkowy. Mniej więcej 40-45 elementów.

Ostatnia edycja:
Próbowałeś wysłać maila z innej poczty?
Dopiero teraz zauważyłem ten wpis :glare:
Nie, nie próbowałem, ale jakiś czas później napisałem raz jeszcze i dostałem odpowiedź od pana Chrążyczewskiego, że istnieją, o treści: Na stronie Jantzen jest zakładka Polscy Klienci, a w niej nasza oferta asortymentowa.

Panowie, kto ma na stanie wysokotonówkę Daytona RS28A?
Potrzebuję wymiar średnicy siatki oraz jej kołnierza.

Powrót