Dzięki Comendante ale niestety link nie bardzo chce działać 

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To są symulacje zrobione z wykresów pomiarowych? Czym mierzyłeś i czym symulowałeś? Ewentualnie w jaki sposób przenosiłeś pomiar do symulatora jeśli był inny niż program pomiarowy? | ![]() |
Witam, w testowej skrzynce Artą pomierzyłem GDWK i 18FG. Wyeksportowane z niej pliki frd i zma wczytałem do LSPCad. Ustawiłem ofsety głosników. Przeczytaj o tym w wątku "Faza w projektowaniu zwrotnic", pod koniec, dokładnie opisał jak to zrobić Pogromca Mitów. Zaprojektowałem w nim zwrotnicę. Zmontowałem i starałem się dokonać pomiaru testowego w możliwie zbliżonych warunkach do tych, przy jakich były wcześniej mierzone głośniki. Efekt jest taki jak widać. Gruba bordowa krecha to symulacja a gruba szara to rzeczywistość. Zasadniczo nie mam pytań i myślę, że LSPCad to bardzo precyzyjne narzędzie i nie trzeba go sprawdzać, chyba, że z ciekawości. Sprawdził mi się już drugi raz bezbłędnie. Co w nim wymyślisz to dostaniesz, odpowiednik edytora tekstu i WYSIYG czy jakoś tak. Pozdrawiam, Jacek Zieliński | ![]() |
Aż ta się Arta nie bawiłem, dlatego moje pytanie. Stroiłem "na Arta" to znaczy stroiłem i mierzyłem, tak można robić przy względnie przewidywalnych zmianach, a potrzebuję czegoś szybszego. Rozumiem że Arta ma funkcje eksportu, ale nie widzę w niej eksportu do takich formatów jakie opisałeś. Musze kupić pełna wersję? ---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post o 20:57 ---------- tak samo LSPCad? | ![]() |
Arta w wersji demo jest w pelni funkcjonalna, lecz nie mozna zapisac w niej zadnego projektu. Za kazdym odpaleniem trzeba robic pomiary na nowy. Jest to pewne utrudnienie, bo nie ma mozliwosci np sumowania odpowiedzi portu i glosnika. Taka operacja wymaga zapisania pomiaru do pliku .PIR. Natomiast po wykonaniu pomiaru w wersji demo, mozna bez problemu dany pomiar wyexportowac do pliku .frd razem z faza. Na wykonanym pomiarze impulse response, przechodzisz na smoothed frequency response, zaznaczasz pokazywanie fazy i charki, nastepnie na gorze menu file i export ascii file. Program zapyta czy chcesz exportowac do pliku FRD, zapisujesz i masz. Co do lspcad to wersji demo umozliwia pelna symulacje zestawow dwudroznych, trojdroznych nie mozna, trzeba miec pelna. | ![]() |
Panowie miał ktoś bezpośrednie porównanie pomiędzy tym:
1) http://audiodrivers.eu/prest/pl/129-scan-speak-d2904-710003-revelator.html
a tym:
2) http://audiodrivers.eu/prest/pl/119-morel-st-1048.html
Waham się pomiędzy tymi dwoma przetwornikami i chciałbym poznać opinie użytkowników. Niekoniecznie tylko bezpośrednie porównanie, bo sądzę, że takiego w ogóle nie "trafię", ale w ogóle opinie o brzmieniu któregoś z wyżej wymienionych.
Nie. Chodzi o podanie punktu, wobec którego dokonywane są przez program poprawki/modyfikacje wczytanych krzywych pomiarowych (NF). Stanowi to podstawę do przeliczenia wspólnej odpowiedzi przetworników dla zadanej odległości odsłuchowej (podaje się ją w Settings). Bez tego, nie dałoby się zasymulować łącznej odpowiedzi symulowanej konstrukcji. Punkt 0, 0 ,0 najczęściej odnosi się do centrum akustycznego tweetera, ale w szczególnych sytuacjach można przyjąć inny, aby tylko wiedzieć, co i po co się zmienia. Przy samym mierzeniu postępujemy normalnie, tj. zwyczajnie mierzymy nearfield, a wszystko powyższe dotyczy już pracy z samym LspCAD-em. Podaj mu wartości X, Y Z, a prognozowana krzywa się zmieni
. Tak przeliczona zwrotnica powinna dać wynik bardzo bliski późniejszym pomiarom.
Witam,
może spróbuj tak:
- dla GDW jako wartość Y podaj dodatnią liczbę: połowa odległości między głośnikami + połowa średnicy zewnętrznej głośnika GDW
- dla GDN jako wartość Y podaj ujemną liczbę: połowa odległości między głośnikami + połowa średnicy zewnętrznej głośnika GDN
- dla GDN jako wartość Z podaj dodatnią wartość jako różnicę między głębokością głośników, ewentualnie dla każdego z nich z osobna.
- jeśli głośniki nie są w osi pionowej frontu wstaw stosowne wartości przesunięć
Powinno zadziałać, przynajmniej tak myślę...
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
Tak , do Ciebie. Jeśli celowaleś między głosniki, to wypadałoby ten punkt przyjąć jako 0,0,0 w trzech osiach i wpisywać parametry do przesynięcia do obu głośników. Jeśli ma być dokładnie oczywiście. No i ważne, aby w ustawieniach podać odległość z jakiej był robiony pomiar a nie zostawiać nieskonczoność.
Jacek Zieliński
Ja tam za odleglosc bazowa biore odleglosc od przedniej scianki obudowy. To czy celujemy w tweeter, czy midwoofer czy miedzy wlasciwie nie ma znaczenia. Trzeba pozniej podpowiedziec programowi gdzie ten wlasciwy punkt byl.
No i ważne, aby w ustawieniach podać odległość z jakiej był robiony pomiar a nie zostawiać nieskonczoność.