• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

A mnie kur... znowu zalało... i znowu tydzień sprzątania ;/

Ma ktoś pomysł jak zmotywować Wójta do działania? chodzi o rozbiórkę jednego mostka, z którego nikt nie korzysta, bo nie ma w nim przepustu, a mimo to nie jest wyburzony...

Chciałbym żeby ruszył dupę z miejsca i coś wreszcie z nim zrobił, bo po każdej większej ulewie sytuacja się powtarza...

Pisałem już pisma do niego oficjalne, otrzymałem odpowiedź że jest to przewidziane jeżeli zostanie środków z remontów dróg, a terminu nie może podać przybliżonego...

Dobrze że nie pojechałem do Limanowy, bo nie miał by mi kto samochodów wyprowadzić na wyższe tereny...

Tylko pozazdrościć Jimy-Adi możliwości posłuchania brzmienia jednych z najstarszych i najcenniejszych organów w Europie.

Co zabawniejsze slysze je co niedziele ;) i powiem Ci szczerze slychac "potege" tych piszczalek. Ale na typowym organowym koncercie nie bylem tylko muzyke koscielna z tego slyszalem.

I jeszcze miły akcent na zakończenie dnia, skończyliśmy spłukiwać wodę godzinę temu, jednak strażacy jako że popili, to zostawili auto, a węże mokre musieli gdzieś rozwiesić, przenosząc je na podwórko z drugiej strony, obrysowali mi dość znacznie oba samochody - czy to mogę zgłosić jako szkodę z AC? Kur... pójść się kąpać i nie przypilnować przez 20min to już szkód narobią...

Spróbować warto.
Tylko wymysl inna bajkę niż strażacy.

Dałem sobie siana, poświęciłem 2h i spolerowałem to ręcznie, nie widać... Więcej było by jeżdzenia, załatwiania niż to warte.
Przy okazji polecę tanią pastę polerską - K2 tempo turbo - mam normalne tempo lekkościerne, pastę polerską tempo i teraz to turbo, jakąś lekkościerną od szwagra za większą kasę i to tempo turbo dawało najładniejszy dla oka efekt - najlepiej schodziły rysy i kolor najbardziej ożywał - może dlatego, że nowa tubka, a reszta już była używana, nie wiem dokładnie, ale daje radę i jestem zadowolony z efektów.

Co zabawniejsze slysze je co niedziele i powiem Ci szczerze slychac "potege" tych piszczalek. Ale na typowym organowym koncercie nie bylem tylko muzyke koscielna z tego slyszalem.

Nie ma to jak solidna linia transmisyjna :PPP

A tak powaznie, to jak sie trafi na porzadny kosciol i duze ograny, to energia dzwieku po prostu miazdzy. Jak sie odzywaja najwieksze piszczaly, to az cala budowla drzy w posadach. Piekna sprawa... I jak to teraz powtorzyc w domciu na monitorkach z 6 calowym midbasikiem? ;)

Oglądałem kiedys program o organach na discovery.
Co ciekawe dźwięk wydobywajacy sie z organów nie zależy od długości tej "piszczalki"
To tylko element wizualny.

Nie czytałem, ale wszędzie musi być to samo.
Długość piszczały organowej jest może najważniejszym z elementów decydujących o jej dźwięku. Takimi elementami, od których to zależy, są jej profil (wiele typów geometrii), przekrój (głównie kwadrat, okrąg), długość (pierwszy ton składowy), profil i stosunek średnicy wewnętrznego przekroju do jej długości, czyli menzura (ilość i intensywność tonów składowych).
Nie ma jednej piszczały do wszystkiego: są piszczały krótkie i długie, cienkie i pękate, do tego stosuje się zamknięte, otwarte i rozmaitego kształtu.
Telewizja kłamie. Dobrze, że fizyka cierpliwa, nic na nią to nie wpływa :).

Dziś mnie spotkała miła niespodzianka. Przesyłałem paczke od audiodrivers dalej i zapłaciłem tylko 4pln za priorytet:-) Widocznie ori karton z poczty tak ma:-)

Powrót