Nie moge jej udowodnic.
Bo chyba skoro to piszesz z taką pewnością to zrobiłeś konstrukcję na na 8 15cm Tonsnilach ?
Nie mam calkowitej pewnosci, chocby dlatego, ze nie posiadam glosnikow jakie uzyl Tonsil w swojej konstrukcji.
A my amatorzy nie i nie wiemy co piszemy .
Nie w tym rzecz, z tego co widze dalej jest problem z czytaniem ze zrozumieniem, ale o tym dalej...
Masz pomiary THD na basie i możesz je pokazać i rozwiać wszystkie wątpliwości ?
Nie mam, bo nie posiadam tych glosnikow Tonsila, ale moze Wy macie i mozecie udowodnic swoje tezy?
Nikt się nie kłuci .
W sumie wystarczy spojrzeć na Vd .
2* tiw ma ponad 0.5l a 8 * ac130f1 nie całe 0.4l.
Z tego co widzę 15cm illuminatory by je przegoniły .
mają 92cm^2 SD i 9mm liniowego wychylenia co daje 0.65l Vd .
Tylko gdzie tonsilowi do illuminatora...
i jeszcze jedno ten max SPL jest liczony przy max mocy .
TIW-y - 240W
8*ac130 - 480W czyli 2 * większa moc jest potrzebna
Niestety piszesz o czyms zupelnie innym, Twoje przyklady niczego nie udowadniaja. Juz pisze dlaczego.
Zaczynajac od samego poczatku w temacie Tonsila, napisalem wyraznie, ze uwazam iz te 8 glosnikow 5 calowych da lepszej jakosci bas, mniejsze znieksztalcenia i wiekszy spl niz dwa topowe glosniki 5 calowe praktycznie dowolnej marki.
Tonsil pisze, ze wszystkie przetworniki zostaly zaprojektowane od nowa, scisle do danej pracy. Z tego wnioskuje, ze te nowe 5 calowki nie sa typowymi midbasami, ale posiadaja budowe, ktorej blizej do glosnikow niskotonowych. Zakladajac, ze w Tonsilu pracuja ludzie ze starej ekipy pro tonsilu ( a pracuja ), to z pewnoscia wiedza i znaja sie na tym jak konstruowac dane glosniki.
Niestety Raven Twoje obliczenia niczego tutaj nie wnosza, poniewaz porownujesz 8 glosnikow 5 calowych do dwoch subwooferow 8 calowych i nie wiem co to porownanie mialoby dawac w naszym temacie. Do poki sam nie jestes wstanie skonstruowac takiego zespolu, zmierzyc jego znieksztalcen i maksymalnego spl, to nie masz mozliwosci obalenia mojego rzekomego mitu.
Dlatego potworze jeszcze raz, aby nie bylo niejasnosci. Uwazam, ze zadne dwie sztuki 5 calowych midbasow dowolnej marki, nie osiagnie mniejszych znieksztalcen i spl od 8 glosnikow z nowej konstrukcji Tonsila. Tak, nie jestem w stanie tego udowodnic, bo nie mam fizycznie takiej mozliwosci, jednak jesli chcecie obalic ten mit, to najpierw musicie sami miec dostep do tych przetwornikow ich parametrow. Oczywiscie mozecie to miec w du... ale poki co zaden mit nie zostal obalony.
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 22:07 ----------
Mnie w tym ich cudzie jeszcze zastanawiało jak z demontażem, bo głośniki wyglądały jakby wkręcone od środka.
Przeciez cala tylna scianka jest odkrecana.