"głośniki z szerokim zawieszeniem nie są OK!
należy o tym pamiętać, że resory "grają"
Proporcja powierzchni drgającej sztywnej membrany do reszty drgającej "szmaty" górnego zawieszenia nie jest ciekawa.
To zawieszenie generuje ogromną ilość zniekształceń.
p.s. pisał o tym kiedyś misiomor.
Potwierdzają to także pomiary
a nawet odsłuchy"
Nie resory a jeden resor, górne zawieszenie

(W przypadku wofferów, midów i tweeterów ) Dolne ma tak znikomy wpływ, że jego się nie bierze pod uwagę, jak ktoś się chce bawić w
nieistotne pierdoły ja nie zabronię.
Co do szerokiego górnego zawieszenia nie możesz jednozacznie stwierdzić, że nie są OK. Ich promieniem, grubością, parametrami mechanicznymi materiału czy idąc dalej parabolą (nie mają kształtu półokręgu) w pewnym stopniu tłumi się pierwszy break up membrany, po promieniu, którego TY nie chcesz słyszeć ani widzieć na swojej ch-ce SPL, więc...

Z tą proporcją nie wiem co miałeś na myśli, ale moge ci powiedzieć, że przyjmuje się, połowę surroundu za biorąca udział we wzbudzaniu cząsteczek powietrza (czy innego gazu

) do drgań.
Zawieszenie generuje ogromną ilość zniekształceń? No to proszę o link do argumentacji tego Pana, albo link gdzie rozwinął swoją wypowiedź, już nie moge się doczekać. Potwierdzają to pomiary? Nie wiem jak dokonał pomiaru, ale może się czegoś nauczę.