Niby nie napisałem a zdziwił by się szanowny Pan jak klient potrafi zepsuć opinię firmie bo tępo sklonował instalację z auta w skórach ,zbudował to samo u siebie w "walurku" i ma pretensje do całego świata . Myślenie niestety szwankuje powszechnie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
nie trzeba być klientem aby zepsuć opinie o firmie. Najważniejsze to robić swoje dobrze i nie przejmować się malkontentami.jak klient potrafi zepsuć opinię firmie
Z tym się nie zgodzę. Sylvek ma paczki ma morelu, excelu i pewnie aluminiowym seasie na dole. Są zazwrotkowane przez osobę, która się na tym zna i o ile mogła nie zrobić super roboty to na pewno jej nie schrzaniła, a jeśli nie schrzaniła to te przetworniki coś sobą reprezentują. Tak więc nie tutaj szukałbym winy.
Zostawianie akustyki na sam koniec, kiedy już gra, nie jest dobrym rozwiązaniem.
Idąc twoim tokiem rozumowania, to wieszanie zasłon, ustawienie mebli i biblioteczki z książkami też powinno odbyć się z użyciem pomiarów ?
Panie pomiary są ważne, ale tak jak pisał Branża gdy robisz pomieszczenie pro. W domowym zastosowaniu spokojnie możesz zrobić to na ucho.
o kim piszesz ??A co do "na ucho" to jest w naszym kraju pewien znany od lat konstruktor i producent kolumn jednocześnie, co to zwrotnice na ucho robi
Tez jestem ciekawyo kim piszesz ??
Można i takktoś ma pokoik urządzony po nowoczesnemu, czyli nie ma w nim wielkich meblościanek tylko jakiś mały regalik i komódka, a reszta to gołe ściany.
Kapelli oczywiście, że pomiary są bardzo pomocne w tym żeby zrobić do dobrze. Jednak wyobraź sobie taką sytuację, że ktoś ma pokoik urządzony po nowoczesnemu, czyli nie ma w nim wielkich meblościanek tylko jakiś mały regalik i komódka, a reszta to gołe ściany. No nie wmówisz mi, że nawet ślepe wstawienie absorbera tego nie poprawi. Jeśli wejdziesz do pokoju, klaśniesz i słyszysz ewidentny pogłos, to gdzie byś tego nie wstawił to za pewne polepszy.
Ja u siebie mam własnie taką sytuację, że tych ścian gołych dosyć mam i uwierz mi że wystarczy żeby duże poduchy z kanapy ułożyć na oparciu za głową a nie tak jak mają być, żeby usłyszeć mniejszy bałagan.
Dlatego będę się upierał, że w pokoju który był kompletnie nie strojony akustycznie można wiele osiągnąć robiąc nawet i na chybił trafił. Fakt, można tak tylko do pewnego stopnia i następnie trzeba wykonać pomiary. Do tych wypadało by mieć dookulne źródło dźwięku, takie jak używa się w komorach bezechowych czyli kolumnę w układzie dodekaedrycznym (z tego co pamiętam). Wątpię aby ktoś posiadał taką w domu.
Możesz podrzucić linkiem z AS, chętnie poczytam w wolnej chwili.
Raczej zakończony, gdyż z mojej str. nie ujrzy światła dziennego....ir0nhide - projekt na Da135 i ALX skończony ?
- no bo ten głośnik to mikrus. Nie powiem nic z doświadczenia bo akurat z nim nie pracowałem. Nie mam jak go nawet wstawić w inna budkę testową bo wymiar nietypowy. Z wartości elementów bez wykresów nic nie pomogę. Cewka wydaje się jedynie trochę mała. Wavecorów też za bardzo nie znam ( moim K do nich nie po drodze ) a szkoda bo dużo się o nich mówi. A co na basie do tego tandemu na górze ??DA135 za słaby na basie na małe monitory
Ja to piszę mając je w 4,5l OZ wiec... a nie sprawdzałem ich w większych BR bo takie zaburzyły by moją koncepcję małych monitorków.- no bo ten głośnik to mikrus.
a to szkoda 30WA07 polecam za tę cenę świetna kopułka...Wavecorów też za bardzo nie znam ( moim K do nich nie po drodze ) a szkoda bo dużo się o nich mówi.
Jak by w z-a sprzedawali DAytony DA270 to by było to, a tak to muszę kombinować i ściągać z part-express :razz: ew. zastosować 22SCXA co na basie do tego tandemu na górze ??
Te kopułki już właściwie sprzedałem, ale mogę je potrzymać jeszcze trochę u siebie, ale w sumie jak stx już ich nie sprzedaje to nie muszę robić projektu na nich. Czemu je wycofali? (za dobre były w swojej cenie ?ALX-y łatwo teraz sprzedaż bo producent wycofał je z oferty a ludzie pytają.
Pływająca podłoga(...), podwieszany-akustyczny sufit, specjalne tynki akustyczne, nie gładkie ściany itd...
Jak faktycznie ma 3 szafki i kanapę to dywan czy cokolwiek duzo zmieni, to racja
Te tynki akustyczne to są? Bardzo mnie to zaciekawiło.Można i takPływająca podłoga(...), podwieszany-akustyczny sufit, specjalne tynki akustyczne, nie gładkie ściany itd...
No właśnie, o to się kłócimy. Jeśli ktoś ma już choćby namiastkę adaptacji akustycznej na dzień dobry to faktycznie nie umiejętne wrzucenie absorberów i dyfuzorów może namieszać (no chyba że ktoś ma szczęście i akurat trafi, ale wiadomo jak jest). W takim przypadku dobrze by było zrobić pomiary. Ja odnosiłem się do zwykłego kowalskiego, który pozbył się z domu meblościanek i ma w większości gołe ściany albo co najwyżej kilka mebli. Wtedy nawet nieumiejętne wstawienie ustrojów będzie dawało lepszy efekt niż goła ściana.
Cały czas o tym mówiłem, chyba nikt mnie nie zrozumiał odpowiednio
dzieki za linki.
Niestety ja nie znalazłem żadnych artow czy tutoriali na ten tematŁukaszu - swoją drogą poza tematem masz jakiś link do opisu jak robicie car-audio w oparciu o pomiary. Jeśli to nie tajemnica jestem ciekawy procedury pracy.
Bez obaw nie zamierzam robić żadnej konkurencji ani oceniać.