• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Ostatnio znajomemu też jakiś "audiofilski' kabel skracałem. Tyle, że ic. Budowa podobna, tj w środku normalny kabel, otoczony szlauchem ogrodowym posrebrzanym a na to oplot. Końcówki zarobione nie termokurczką jak w tym wypadku, tylko takim czarnym silikonowym "trójnikiem". Tyle że tamten kabel wyglądał w środku nawet przyzwoicie, o tyle te graj cośtam wyglądają jakoś cienko na zdjęciu.

To już jest masakra. Kable za tak grubą kase zawsze były dla mnie śmieszne, ale liczyłem, że płacąc parę tysi za kabel grubości palca to spora część średnicy będzie miedzią, a tu 80% przekroju to guma :D

To ja rok temu na alledrogo dorwałem kable 2x2,5m za 30zł, które są zrobione z Monacora 2.5mm2 (całkiem spoko kabel http://www.poweraudio.pl/monacor-spc-525sw-przewod-glosnikowy-1-metr-p-2218.html) w czarnym oplocie nylonowym, kable są na końcach rozdzielone wsadzone w czarne i czerwone oploty bawełniane (prawdopodobnie sznurówki), wszystko ogarnięte termokurczkami, jedynie wtyki bananowe najtańsze. Ale dałem za to 30zł z przesyłką !!! I co się okazuje ? Że chyba zrobiłem lepszy zakup niż ten ktoś.

Ale mi poprawiłeś humor :D

Edit, jeszcze zapomniałem o dwóch rdzeniach ferrytowych na rozdzieleniu kabli, nie wiem co one mają dawać, ale wygląda bogato ;P

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ostatnia edycja:
Przypomina mi to ten smieszny wzmacniacz sluchawkowy (juz nie pamietam jak sie nazywal) za chyba 6 tysi, z zewnatrz ladnie w srodku kupa.

Czy ktoś bawił się może plugin-em DSP do Foobara http://xover.sourceforge.net/ ? Jakieś opinie?
dobra zwrotnica, ale do głośników równych charakterystykach

Z tego co widzę brak tam filtrów pasmowo zaporowych (pułapki) ale to chyba można zrobić korektorem w łańcuchu pluginów.
można , ale lepiej zastosować bardziej rozbudowaną np.
http://www.thuneau.com/products.htm

Przyszło jeszcze do głowy aby "obrobiony" sygnał wypuścić z karty po Spdif a z amplitunera KD wykorzystać kanały frontowe i efektowe. Uprościłoby to u mnie testy od strony sprzętowej.

czyli bas grały by fronty a środek czy górę efektowe , bez sensu.

Oddzielny wątek jak najbardziej wskazany.

jestem za:thumbup:

Zamieszczone przez Jacek Zieliński
Przyszło jeszcze do głowy aby "obrobiony" sygnał wypuścić z karty po Spdif a z amplitunera KD wykorzystać kanały frontowe i efektowe. Uprościłoby to u mnie testy od strony sprzętowej.
czyli bas grały by fronty a środek czy górę efektowe , bez sensu.

Całkowicie źle mnie zrozumiałeś. Wzmacniacze kanałów frontowych są np odpowiedzialne za LF a efektowych za HF ale i tak zasilają odpowiednie głośniki w każdej kolumnie tworząc stereo (2.0). Taki BiApling tyle, że za pomocą amplitunera KD aby było prościej np z globalną regulacją głośności. Można też odpuścić sobie Spdif i puścić z karty dźwiękowej sygnał analogowo na wejście 5.1. No nic. Zobaczymy. Słaby punkt tego to to, że muzyka tylko z komputera...

Wrzucić to an audiostereo hEhehehe znowu bedzie wątek na 50'stron i wojna. Kablarze powiedzą ze to lata technologii i doświadczenia, antykablarze ze to tani kabel za 5pln, tylk oklejony tysiącem koszulek zeby był audiofilski.

Kable głośnikowe są, zdaniem konstruktora, najważniejszymi przewodami w całym systemie hi-fi. Grajkable również powstały w wyniku eksperymentów z wtyczkami, przewodnikami i materiałami izolacyjnymi, w trakcie których zbudowano ponad 40 prototypów. Wszystkie poddano testom odsłuchowym. [...]

Graj-End nie udostępnia dokładnych informacji technicznych, ponieważ chce je zachować w tajemnicy, a klientów powinno interesować brzmienie, a nie parametry.

To z tej recenzji, którą ZAP podlinkował. Śmiać mi się chce.
Choć w sumie ktoś miał dobry pomysł na biznes: wsadzić byle jaki kabel, zawinąć w rurke do odciągu wina, wszystko zamaskować oplotem oraz termokurczkami i sprzedać za 1.8kzł. Przecież nikt normalny nie będzie pruć kabla za 1.8k.
Ja jestem ciekaw, ile jeszcze takich wpadek musi wypłynąć, żeby audiofile przejrzeli na oczy, że na każdym kroku są robieni w balona.

Powrót