• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Wchodzę dzisiaj do sklepu elektronicznego w celu zakupu kondensatora rozruchowego do silnika, patrze leża w koszyku wymieszane różne to mieszam/szukam i jak nie pizdnie mnie prąd! Większość była nierozładowana, dobrze że były małe bo max. 30uF ale przecież każde dziecko może tam bez problemu wsadzić ręce... :>

Padłem :O :D

A ja sobie przemalowalem ścianę w pokoju. Mialem 3 kremowe i jedna taka delikatnie zielona (pod kolor pieca kaflowego), ale wygladała z dupa po tym jak kanapę wstawiłem, i powiem wam, po zmianie tej jednej ściany zupełnie inny pokoj. Luksusowy i jak z katalogu wyglada. Zszokowany jestem i żałuje ze tego wczesniej nie zrobiłem :/
Jest po prostu ZAJEBISCIE. a wczesniej było tak ok, było bo było.

Także czasem duzo nie trzeba by wiele zmienic :)

Wchodzę dzisiaj do sklepu elektronicznego w celu zakupu kondensatora rozruchowego do silnika, patrze leża w koszyku wymieszane różne to mieszam/szukam i jak nie pizdnie mnie prąd! Większość była nierozładowana, dobrze że były małe bo max. 30uF ale przecież każde dziecko może tam bez problemu wsadzić ręce... :>

Kiedyś wyładował mi się w rękę kondensator o pojemności około 8uF i napięciu 700V, straciłem czucie w całej ręce na około pięć minut.

Myślę, że ten Twój był słabo naładowany :P Ale historia całkiem dobra :D

Ostatnia edycja:
Miałem ma myśli w całej dłoni :) Użyłem go do tuby geigera, ponieważ nie miałem innego. Napięcie było na pewno niższe, zależnie od tuby, którą wtedy użyłem. Po prostu zapomniałem, że był załadowany i wziąłem go do ręki. Nic poważnego, było to około 2 lata temu i nawet nie pamiętam, która to dłoń była.

No tam ich było kilka wymieszanych, który mnie akurat dziabnął to nie wiem, ale troszkę połaskotało

Sprzedawca patrzył jak na głupka? :D

Ostatnia edycja:
Chcecie ciekawostkę na temat wpływu cewek w zwrotnicy ( ich typu ) na zniekształcenia w danym pasmie ??

Dzisiaj męczyłem się zgraniem ET338 i ER18RNX i tak przy okazji zrobiłem Wam małe porównanie:
Żeby było jasne proszę nie uogólniać przypadku bo z różnymi głośnikami i różnymi wartościami cewek może być inaczej ( różnie )

porównanie dotyczy głośnika ER18RNX zamkniętego w wentylowanej obudowie wytłumionej pochylonej o 7 stopni pracującego przez cewkę ( jako filtr 1 rzędu ) o wartości 0,82mH. mikrofon ustawiony był na linii odsłuchu czyli pomiędzy ET338 i ER18RNX ( nie na wprost głośnika mierzonego )

wqbqs6smn483jdgrc1bu_1421786632.jpg

pomiar HD głośnika niefiltrowanego 1/48oct wykonanego nieco szybciej z czego wynika jeden szczegół o czym napisze poniżej
yqjgw448v1ehhfyzchcp_1421786633.jpg

pomiar HD głośnik filtrowany cewką rdzeniową ( bez dysków ) 1/48oct
p59rxnn4bo2ufneai8qq_1421786635.jpg

pomiar HD głośnik filtrowany cewką powietrzną 1/48oct
0ouphnj1rd8687nvl1qn_1421786637.jpg

pomiar HD głośnik filtrowany cewką taśmową impregnowaną 1/48oct

pomiary wykonano dla napięcia 2,83V
- na 270Hz widać pik 2 harmonicznej spowodowany poluzowaniem się mocowania głośnika - po kilku godzinach grania coś się poluzowało i było to wyraźnie słychać na słuch. 1 pomiar był wykonany 2 godziny prędze stąd brak tego piku.

Cewki różnicy się nieco impedancją ale w tym przypadku nie ma to znaczenia
cewki rdzeniowa i powietrzna miały przekrój drutu 1mm
cewka taśmowa 16AWG

uwagi: Najbardziej zwraca uwagę równomierny wzrost 3 Harmonicznej w paśmie 200-2000. Niefiltrowany głosnik 3 harmoniczną miał w tym paśmie na około 0.08 - 0.11% a po przefiltrowaniu cewką rdzeniową wzrósł średnio to 0.18-0.20%

Ostatnia edycja:
Kumpel z roboty jezdzi co rok, zukiem ;-)
Akurat w tym roku to trasa jak do mojej rodzinki tak wiec mnie nie kreci, nordkapp byl piekny.

Powrót