• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Właśnie tak myślałem że poldek na złombol. Też mi to po głowie chodzi, bo znajomi żukiem jadą drugi raz.

Chcecie ciekawostkę co się dzieje z charkami FR po pochyleniu kolumny zaprojektowanej dla prostej ścianki a co się dzieje po wyprostowaniu kolumny z filtrami zaprojektowanymi do pochylonej kolumny ?

Jak myślicie audiosystem M 80.4 udźwignie P2D2-10 ?
Lub coś innego 10" zamiast tego rockforda w tej cenie tj 300zł ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Adam skończ już z tymi pytaniami retorycznymi ;) Przecież nikt nie powie że: nie

Chcecie ciekawostkę co się dzieje z charkami FR po pochyleniu kolumny zaprojektowanej dla prostej ścianki a co się dzieje po wyprostowaniu kolumny z filtrami zaprojektowanymi do pochylonej kolumny ?

zwrotka ushera z filtrami 1 rzedu jest najlepsyzm tego przykladem :)

Dzisiaj dalej pracowałem nad zgraniem ET338 i ER18RNX i tak przy okazji zrobiłem Wam małe porównanie:
Żeby było jasne proszę nie uogólniać przypadku bo z różnymi głośnikami i różnymi sposobami filtracji może być inaczej

ps0v81d5m1oic562rjde_1421964643.jpg

1. pomiary projektu roboczego są wykonane dla ścianki pochylonej o 7stopni układ to 12/12 z tłumikiem i jedną pułapka.

Wszystkie pomiary niebramkowane i niewygładzane w pełnym pasmie

5o9lup7op02zd8lbaxr0_1421964327.jpg

projekt dla ścianki pochylonej

7t67f9k70ovw3u7oa53p_1421964328.jpg

różnica FR po wyprostowaniu frontu

wve0uq1vejlc3i98hj68_1421964330.jpg

całość po wyprostowaniu frontu dla zwrotnicy wykonanej dla ścianki pochylonej

nihil novi

pokazywałem wielokrotnie a nawet zostałem za to zjechany bo przecież nie słychać 2cm różnicy ;)

projektując kolumny poleciałem po całości i wykonałem projekt dla ścianki pochylonej i prostej

2. pomiary projektu roboczego są wykonane dla frontu prostego układ to 12/6. Kopułka filtrowana 1 rzędem elektrycznie. dodatkowo 2 pułapki i tłumik

Wszystkie pomiary niebramkowane i niewygładzane w pełnym pasmie

xb8ay4a1bndgb2sgibp5_1421965080.jpg

projekt dla ścianki prostej

daj1ryfsfhi2ih37b4yd_1421965081.jpg

różnica FR po pochyleniu ścianki o 7stopni

h2jju2p245y757zmw542_1421965083.jpg

całość po pochyleniu frontu o 7stopni dla zwrotnicy wykonanej dla ścianki prostej

Proszę :)

Adam zdecydowanie pobaw sie I rzedem dla tej kopulki przy pochylonej ściance
Wyższy rzad sie dla tego glosnika u mnie nie sprawdził
Podział w okolicach 1,9-2,1kHz

Adam zdecydowanie pobaw sie I rzedem dla tej kopulki przy pochylonej ściance
- No własnie się bawiłem tydzień czasu i lipton
Podejrzewam że ten głośnik się po prostu średnio gryzie z ER18 stką w pochylonej obudowie.

Może jakby pochylenie było mniejsze a głośniki bliżej coś by z tego wyszło a tak głośniki nie chciały się totalnie zgrać ze sobą z 1 rzędem na kopułce. Za to na prostej ściance bez problemu i to tylko z jedną pułapka.
Stąd taki rebus że dla pochylonej jest 2 rząd a dla prostej 1 rząd :).

Nawet jak coś wychodziło ze sporym osłabieniem na średnicy to odsłuch dyskwalifikował było słychać "brudy".

Poza tym byłem ograniczony zaleceniami klienta miał być podział w okolicach 2,7 i miała być nieco wycofana średnica.

Wyższy rząd sie dla tego glosnika u mnie nie sprawdził
- U mnie nie chciał "grać" na 3 rzędzie

Podział w okolicach 1,9-2,1kHz
- chce go połaczyć jeszcze z H1224 - sprawdzę sugestie :cool:

Ostatnia edycja:
Powrót