• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Bardzo fajny wzmacniacz. Generalnie nigdy zastrzeżeń do tej firmy nie miałem :)

Kupiłeś sam dla siebie czy może pożyczony? Jeśli dobrze pamiętam, podobny wzmacniacz miał kolega LuSzTi, potem poszedł do Racjonalnego, a potem nie wiem.

To chyba odwrotnie było, oj już nie pamiętam, na pewno coś z AA :)

W każdym wypadku mało ważne.

Elektrownia, pewnie światło przygasa ;D:D
Na tym efekciarskim zdjęciu wygląda jakbyś miał dziure w wooferze w wilsonach.

Bardzo fajny wzmacniacz.
Od kiedy zobaczyłem schemat mam inne zadnie :)
ef8b3962b433e1984ff71ad47a1b8a20_1440783089.jpg

1) Szkolny błąd : Gdy zadziała ogranicznik prądu q8 to nic oprócz bezpieczników 2A i rezystora 180om prz zasilaniu 64V nie limituje prądu płynącego przez Q2 . Łatwo się domyślić jaki jest skutek gdy dopuszczalny Ic Q2 jest 70mA :)
Tak więc zadziałanie ogranicznika == wizyta w serwisie i dużo dymu :)
2) Brak jakiejkolwiek kompensacji nfb :)
Efekt:
9c2c48d8832551b59cb5722b30ff8cd4_1440783088.jpg

Założę się o 4 czarne kocury, że ten wzmak wesoło sobie oscyluje na jakieś śmiesznej f. :)
3) Teraz liczaj prąd VAS :)
niecałe 7ma i tylko jeden driver . Już sam prąd spoczynkowy będzie skutkował zjadaniem z tego 0.3mA .
Teraz liczaj Betę stopnia mocy dla 4om i jaki będzie wymagany prąd baz driverów :)
4) zobel po cewce :)
5) Napięcie zasilania stopnia mocy jest o 5V mniejsze w spoczynku niż VAS.
Teraz liczaj jaki prąd popłynie przez spolaryzowane w kierunku przewodnia złącza B-C Q3 i Q16 w clipie :)

Z czystym sumieniem polecić nie mogę .

PS
O brzmieniu nic nie pisze więc proszę mi tu nie imputować że oceniam po schemacie :P
;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i jeszcze 6:
Przekaźnik na wyjściu jest przed zoblem :)

Ostatnia edycja:
Kurde, wzmacniacz nagle przestał mi grać... nie wiem co się stało :huh: :???:

:biggrin:

To samo jak ostatnio ktoś wkleił pomiary jakichś znanych drogich kolumn w tym wilson audio gdzie bas był wyciągnięty a na innych były góry i doliny, grało i przestało :)
No ale w drugą stronę też bywa, charka płaska jak stół wszystko pięknie a jakoś nie gra..

Panowie, szukam ładnych (i nie drogich) oplotów na kable.
Kiedyś miałem w zakładkach taki sklep z naprawdę ładnymi oplotami, ale strona już nie działa.

Konkretnie szukam zwykłych białych (nylonowych), oraz takich kolorowych jak w tym sklepie: http://ostoja-audio.nazwa.pl/pl/c/MEDIUM-6-17-mm/81
Dodam że potrzebuję go na kabel 2x4mm*, więc dość gruby.

Tą stronkę już widziałem, niestety mają wąskie te oploty.
Ten biały ma 4mm (i w sumie nie wiadomo kiedy ma te 4mm).

Powrót