• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Panowie mam pytanie. Na chwilę obecną posiadam końcówkę mocy wymagającą pojedynczego zasilania. Chciałbym wymienić zasilacz na gotowy kit z advanceelectronic co pozwoli mi dodać inne układy zabezpieczeń. Czy zasilanie obecnej końcówki zasilaczem symetrycznym wykorzystując jeden kanał będzie sprawiać jakieś problemy? W przyszłości jak wymagania wzrosną podmienię końcówkę mocy i trafo na coś lepszego i będzie nowy sprzęcik :cool:

Tripath 2050, on ma zasilanie pojedynczym napięciem. Obecnie mam zbudowany pod niego zasilacz. Potrzebuje zamontować zabezpieczenie dla kolumn przed trzaskami etc. Wiekszosc zasilaczy w sklepach jest symetrycznych wiec wpadłem na pomysł, że przy okazji mogę kupić taki zasilacz co w przyszłości pozwoli mi na łatwy upgrade na lepszą końcówkę mocy. Na chwile obecna uzuwalbym "polowy" tego zasilacza czyli pojedyncze napiecie. Zasilacz ten posiada wyjście AC do tej płytki z zabezpieczeniami więc nie muszę nad niczym kombinować i nie spale nic :lol: Tylko pytanie czy tak się da? Mam nadzieje, że w miarę jasno to przedstawiłem ;)

Złóż sobie irkowego unizaba. Albo zasilacz taz_a, święty właśnie się ogłosił że sprzedaje pcb

Dobra alternatywa ten zasilacz taz_a. Cenowo pewnie wyjdzie około to samo a pewnie dużo lepszy zasilacz. Dzięki za info ;) czyli nie będzie problemu z działaniem jak podepne pojedyncze napięcie? Wolę się upewnić żeby problemów nie było

Jakbym nie potrzebował to bym nie pytał. Jestem tu od roku i jakoś nie nabijam, więc proszę być bardziej na tak.

P. S. Dolphin123 sam zaproponował Spam Post

P. S. Twój post traktować jako mały donosik? ;)

Ostatnia edycja:
Trafo mam kupione pod tą końcówkę więc ma jedno uzwojenie 19V/8A.
No to zostaje ci raczej złożenie unizaba. Tylko trzeba by spytać Irka albo przeczytać, bo on coś tam pisał o dopuszczalnych napięciach. 19V może być mało, ale może coś się da zmodyfikować, nie wiem.

Unizab też odpada z kilku powodów np dlatego:
"Podane zostały minimalne napięcia pracy poniżej których detektor podnapięciowy odłączy głośniki (układ tak rozpoznaje wyłączenie z sieci), ze względu na spadki napięcia zasilacza i napięcia sieci transformator zasilający powinien mieć napięcie >30V."

Więc zostają kity ze sklepów. Odnośnie mojego pytania na które nie otrzymałem odpowiedzi :p czy da radę z zasilacza symetrycznego normalnie korzystać podając tylko jedno napięcie czyli podlaczylbym tylko na linie dodatnia a linia ujemna byłaby nie podłączona. Jest to kluczowa sprawa bo jeśli się tak da to mogę zamówić zasilacz i zabezpieczenia też będę mógł podłączyć. Robił ktoś kiedyś taki eksperyment?

Jak już tak zasypuje Was pytaniami to mam kolejne :biggrin: Czy przegrzewajacy się stabilizator w regulatorze barwy może powodować brum w głośnikach? Nie umiem zwalczyć brumu a zauważyłem, że strasznie się dziad grzeje. Jak podłącze sama końcówkę to cisza. Wszystko podłączone okablowaniem z ekranem więc to nie w nich leży wina.

Powrót