• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

bo nie bylo!
wszystkie wygladaly tak samo :D
a kupilem tylko dlatego ze byly tanie... teraz juz wiem ze NIC to nie jest warte!

kable LGY 10mm2 2x3m = 30zl z wysylka
krokodylki min 20zl + wysylka
czyli niewiele wiecej niz kosztuja takie kolorowe kable

zamowilem juz LGY i zaloze na te same zaciski. zobaczymy czy odpali :D

aha - jak obcinalem te kable to sie okazalo ze to CCA! wiec realny przekroj odpowiada 2-2,5mm2 miedzi! :D

Do kabli rozruchowych to się kupuje przewody spawalnicze, minimum 16mm2, dobre krokodylki z mostkiem miedzianym na szczękach, takimi przewodami wszystko odpalisz.

To ja też zarzucę innym tematem :flapper:
Potrzebuje do budowy klocka na Icepower 1200as2 gniazda bananowe.
Budżet w miarę elastyczny ale nie chciałbym wydać więcej niż 200zl za 4 sztuki. Najlepiej tak 100-200.
Zastanawiam się nad:
https://allegro.pl/oferta/2szt-gniazdo-glosnikowe-bananowe-auden-gb13-47mm-8366201152
Pozłacany mosiądz, ładnie się prezentują i posiadają otwór na przelot co pozwala na montaż kabla tak aby bezpośrednio do wtyku kabla leciał sygnał, komplet wychodzi 120zl.

https://allegro.pl/oferta/2szt-gniazdo-glosnikowe-z-miedzi-aucharm-65mm-zl-7319610501
Tutaj miedź pozlacana komplet wychodzi za niecałe 200zl.

Czy Waszym zdaniem jest sens dopłacać?
Ewentualnie macie wypróbowane/ polecacie coś innego w takim budżecie?

Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnia edycja:
Zapytałbym czemu ludzie to kupują i nie dołożą 20zł na większy przekrój...
Bo nie bardzo jest co kupić. Ja lata temu przerobiłem ze 4 komplety, aż w końcu dałem spokój i kupiłem kawał kabla (bodaj z 10mm2, ale mogę kłamać, bo to z 10 lat temu było), zarobiłem klemy i mam do tej pory. Jeszcze mnie nie zawiodły.
Te tanie zupełnie na nic. Kiedyś nawet z braku laku próbowałem odpalić diwselka na 2 parach marketowych równolegle. I nie dało rady. Spadek napięcia na takich kablach potrafi spokojnie osiągnąć 4V

To będzie używane w domu więc nie ma co montować takich złączy jak użytkowane będzie pewnie maks 200-300W przy szalonych imprezach :lol: bardziej chodzi o to aby nie zepsuć bądź ograniczyć przekazu i jakości dźwięku. Stąd pytanie czy faktycznie złącza z czystej miedzi coś wnoszą i są lepsze czy to tylko efekt wmawiania sobie grających wtyczek.

do obu?! :D
siewcu nic wczesniej nie pisal, a odpisal ze nieaktualne...
jakby pomylil konta ;)

policja juz poinformowana! :p

Pisał, tylko sam szybko znalazł odpowiedź :P Historii edycji widocznie nie ma... Pojawiły się u mnie w domu kolumny na "odsłuch", nie wiedziałem co za głośniki ale szybko znalazłem, że ceramiczne Accutony. Jakieś takie dziwne, bo bez kopułki, dlatego szybko zacząłem się zastanawiać co to ;)

Powrót