• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spawanie plastiku

Reakcji
27
Cześć.
Mam potrzebe pospawania plastiku.
W sumie nie ma z tym problemu, jakiś znajomy fuchę zrobi ale tak się zastanawiam czy przy tej okazji nie sprawić sobie takiej zabawki.
Nie musi być to profesjonalne i mega wydajne.
Rozglądam się też za stacją lutowniczą i tak patrzę że są takie z HOT Airem i dyszkami do spawania plastików.
Budżet to powiedzmy okolice 300zł.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. Ktoś używa czegoś takiego. Proszę o porady i sugestie na co zwrocić uwagę i jaki sprzęt wybrać?

Wystarczy w zupełności do domowego dłubania w elektronice czy lutowania popękanych plastików w samochodzie, za 300 zł z hakiem warto .
Ps faktycznie nazywają to spawaniem a nie lutowaniem
A myślałem że spawanie tyczy się tylko metody łączenia materiałów za pomocą łuku elektrycznego ... No cóż zwracam honor :)

Ostatnia edycja:
Używałem obu patentów i według mnie dmuchawa jest lepsza , lepiej można nią manipulować i całościowo jest lżejsza bo nie posiada grubego węża doprowadzającego powietrze do grzałki , poza tym jest pozbawiona głównej wady tej z kompresorem w przypadku gdy sunie się nam ten gruby wąż z obejmy na kompresorze a nie dostrzeżemy tego na czas to cała kolba idzie z dymem ... Miałem już tak kilka razy na serwisie , kupa smrodu i 5 dych w plecy :(
Kolejną zaletą dmuchawy jest to że jest cicha i można nią pracować w domu po północy kiedy wszyscy śpią ;)
Wybór należy do Ciebie .

Generalnie spawasz tym samym materiałem. Lutujesz innym. Więc spawanie plastiku jest jak najbardziej dobrą nazwą.

Mnie uczyli trochą inaczej – lutowanie to łączenie w temperaturze niższej od temperatury topienia elementów łączonych (topi się tylko spoiwo), przy spawaniu topi się zarówno spoiwo, jak i materiał elementów łączonych (następuje ich wymieszanie w spoinie). Ale zgadzam się, że łączenie plastików zwykle będzie spawaniem, a nie lutowaniem.

Powrót