• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"speaker workshop" - pomiar w aucie

• Autor wątku Autor wątku Henry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam wszystkich.
Chciałem się zwrócić do forumowiczów z małym pytaniem. Chodzi mi o program "speaker workshop". Czytałem trochę na jego temat i pobieżnie dowiedziałem się o jego funkcjach pomiarowych. Jedną znich jest pomiar charakterystyki częstotliwościowej głosnika, całego zestawu , lub czegokolwiek np. wzmacniacza. I tu moje pytanie. Czy program ten można by było wykorzystać do pomiaru takiej charakterystyki sprzętu nagłośnieniowego, ale w samochodzie. np: do sprawdzenia czy przy odsłuchu a aucie pasma się nie pokrywają, i dzięki temu do zaprojektowania odpowiedniej zwrotniczki. Wiem, że np: do tego typu pomiarów stosowany był system "clio", ale jego cena przekracza moje możliwości finansowe. Zgóry dzięki za odpowiedzi.

Cześć

CLIO ma takie takie możliwości jak SW. Jeśli za pomocą CLIO udało Ci się, za pomocą SW też Ci się uda.

"speaker workshop" - pomiar w aucie

Ok. Dzięki
Tylko zastanawiam się nad jednym. System "clio" potrafi mierzyć akustykę pomieszczeń, w tym przypadku wnętrza samochodu, natomiast "speaker workshop" potrafi mierzyć częstotliwość całego zestawu, np: kolumn. Ale robi się to w warunkach gdzie pomieszczenia są wytłumione (np:komory bezdechowe). Przynajmniej takie warunki były by najbardziej zadowalające. Dodatkowo pomiar przeprowadza się w odległości 1m od głośnika. Więc robiąc pomiar we wnątrzu samochodu może on nie dać prawidłowych wyników. Może ktoś będzie jeszcze wiedział coś na ten temat. Byłbym wdzięczny nawet za najmniejszą podpowiedź.
Jeszcze raz dzięki i cześć.

Henry - za pomocą SW można mierzyć w zwykłym pokoju. W tym celu kalibrujesz ustawienia programu tak, aby odbicia nie były brane pod uwagę (ustawienia markerów). Dokładniej, np. pierwsze odbicie wraca po 10ms. Wtedy ustawiasz czas bramki na 8ms (program mierzy tylko sygnały przez 8ms dla danej f).

Powrót