• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Speaker Workshop

Reakcji
0
Witam.
Mam pytanie. Czy do speaker workshop najlepszy bedzie mikrofon pomiarowy Panasonic WM61a? Mozna go na wolumenie kupic?
Aha i jeszcze jaki przedwzmacniacz jest potrzebny do niego i skad go wziac jak ktos wie.

napewno było bo pytałem i uzyskałem satysfakcjonującą odpowiedź
w temacie nawet bylo cos o preampie wiec nie powinno byc problemu ze znalexzieniem...

Ok, znalazlem dzieki :)

[ Dodano: 2005-02-24, 18:10 ]
Mam jeszcze pytanie czy na wolumenie mozna kupic resory do regeneracji glosnikow. Chodzi glownie o tonsil gdn 16/15.

Witam, odświeżę temat:
jaki mikrofon pomiarowy zastosować do pomiarów i całej zabawy ze Speaker Workshop?
no i jaki preamp? Czy preamp Vivanco MA222 będzie odpowiedni?
pozdrawiam

ale podstawowe pytanie, świadczące o tym, że nic nie szukałeś sam zanim napisałes posta...
wejdź na stronę główną w artykuły i znajdziesz tam wszelkie informacje.
O przedwzmacniaczu też są tematy na forum

Jeszcze BoxSim, poprawnie działający symulator z możliwością importowania charakterystyk przenoszenia i impedancji, do ch-ki HolmImpulse, do impedancji LIMP i na takim zestawie pracuje mi sie znacznie lepiej niz na SW.

dzieki,
El_liero, szukałem ale nie znalazłem.... przeczytałem wszystkie artykuły i są ogólne (bardzo interesujące i potrzebne nota bene) wiadomości ale ja zwróciłem się z pytaniem, czy ktoś zna, (poleca, pracuje, etc) konkretny produkt. Może nieprecyzyjnie zapytałem.
Proszę zatem o informację, jaki konkretnie mikrofon polecacie do pracy z SW (lub innym programem wspomagającym projektowanie głośników)? Od początku tego wątku przez 9 lat rynek pewnie się trochę zmienił, więc może wiecie "co w trawie piszczy". Marios - z kasiorą to jest tak: fajne mikrofony np. Behringer8000 kosztują około 200zł. Nie ukrywam, że trochę sporo, ale jeśli jest to najniższy pułap to trudno, skalkuluję, poczekam, uzbieram. Może jest jednak coś tańszego o liniowej ch-ce w interesującym nas zakresie 20-2000Hz?
No i preamp: rzeczony Vivanco MA222 za 70 zł do przełknięcia. Ktoś miał z nim do czynienia? Może inny polecacie? (sam robił nie będę, lepiej jak w systemie pomiarowym będą elementy sprawdzone ;)
pozdrawiam

fajne mikrofony np. Behringer8000
Na razie zrób sobie na WM61A ma liniowe pasmo w zakresie typowych częstotliwości podziału a duża zaletą jego jest wielkość.
Jest mały więc można go wcisnąć w cieką długą rurkę od której nie będzie odbić.
Druga spr . bez kalibracji mic jest fabryczny jest bezużyteczny bardziej niż ten z wm61.

Jak zaczynasz nie ma sensu zakup takiego mic-a.
A zamiast pre kup kartę z pre :) E-MU :)

przeczytałem wszystkie artykuły i są ogólne

Proszę zatem o informację, jaki konkretnie mikrofon polecacie do pracy z SW (lub innym programem
np. wkładka WM-61a dzieki ktorej zrobisz mic o b.dobrych parametrach a juz na pewno wystarczających

fajne mikrofony np. Behringer8000 kosztują około 200zł.
Ten "majk" jest na w/w wkładce, wiec....
Poza tym jak inne tego typu jest na phantomie wiec....

Wallin`a ?
http://diyaudio.pl/content.php/77

Dzięki za pomoc. Wybiliście mi skutecznie z głowy tego Behringera... kapsułki Wm61A zamówione, zrobię mic wg takiego opisu:
http://www.libinst.com/micassem.htm
jeszcze jakaś rurka z Casto i RCA... no i mam kolejne pytania:
- rozumiem, że do zasilania WM61A nie potrzeba zasilania phantom?
- czy, w przypadku gdy mam kartę zintegrowaną w kompie (netbook-u) z wejściem mic, to potrzebuję preamp?
- czy lepsze będzie zastosowanie zewnętrznej karty dźwiękowej (np.miditech audioface II, M-audio audiophile, axago ADA X-5, albo jakiejś tańszej) łącznie z preampem? czy bez?
wybaczcie te pytania, ale próbuję sobie te wszystkie informacje poukładać w głowie...
pozdrawiam

-nie potrzeba
-do wej. mic nie potrzeba, ale ty używaj wejscia line in a wtedy pre potrzebny
-lepsze, dzwiękówki laptopów są tragiczne.

czy lepsze będzie zastosowanie zewnętrznej karty dźwiękowej (np.miditech audioface II, M-audio audiophile, axago ADA X-5, albo jakiejś tańszej) łącznie z preampem? czy bez?
E-MU 0202/0204 - ma wbudowany mic amp dobrej jakości z regulacją wzmocnienia.
Trzeba tylko dorobić jakieś zasilanie mica. ja ma baterie 9V + prosty regulator na 5V .
Do tego potrzebny jest jakiś wzmacniacz audio - ale nie normalny stacjonarny.
Najlepiej zrobić sobie kilku kilkunastu watowy na jakieś kostce . Z normalnym wzmacniaczem łatwo popalić głośniki .
Ja mam na tda1554q zasilany z 12V jeden kanał w mostku. Aplikacja to kilka elementów tylko trzeba kondensator wejściowy zwiększyć do co najmniej 1u żeby nie obcinał niskich tonów.
Steruje z wyjścia słuchawkowego EMU bo ma analogową regulację głośności.

Niestety do SW będzie potrzebny win XP bo na 7 skacze latencja i nie da się nic zmierzyć .
(da się bez problemu ARTĄ i lspcad ale nie są to darmowe programy no i trudniejsze w obsłudze)

Nie w mostku się nie da. Do pomiaru impedancji nie stosuje wzmaka wystarcza to co jest wbudowane w emu na wyjściu słuchawkowym.

Powrót