• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Speakerworkshop problem

Reakcji
15
Witajcie

Po paru latach nie używania postanowiłem, ze odpalę JIGa. Męczę się nim już 3 godziny i mam dość.

Windows: 7 na Xp działał ok.
Muzyczna: Prodigy HD2

Problem:
Przełączam na IMPED CAL 16, wpisuje te 16ohm i taki komunikat. Zamieniałem kable, itp. nie mam pomysłu.

Test kanałów ok, karty dźwiękowej przechodzi też.

Ostatnia edycja:
Odpuść. Albo wróć do XP. Ktoś miał ostatnio z tym problem. Działało i przestało. Ja z pewnych względów też kupiłem lapka z XP.

Nie jestem pewien na 100 bo mowie to czysto teoretyczne ale ja tak sobie radzę z dziwnymi aplikacjami

Na piracie lspcad mozna obyc sie nawet bez arty. Justmls do pomiarow dziala git i jest banalnie prosty.

SW+ARTA, przy samym symulowaniu zwrotek rzadko błędy się pojawiały, tylko nie wiem czemu frd nie wychodziło identyczne z obu i w efekcie do zwrotki musiało być frd z SW, a te pomiary niestety nie zawsze wychodziły.

W skrócie impedancję możesz zmierzyć w LIMP i do SW importować, kalibracja jest tam banalna.

Ostatnia edycja:
Poradziłem sobie, problem był z kablami, pomyliłem "in" z "out" wtykami :D

Zostawić takie strojenie czy przyciąć jeszcze?

około 32-33Hz, wygładzenie 1/16 plus pogrubienie kreski.

Robicie na suba na równo piki, czy ten lewy lekko niżej?

Z tymi pikami to różnie, też tak stroję zawsze na pomiarze ale najczęściej podoba mi się brzmienie w każdym zestawie inaczej a do tego w innym pokoju inaczej i jeszcze z innym wzmacniaczem inaczej :) Po prostu posłuchaj ;)

Tak jeszcze odnośnie systemu, to jaki problem jest doinstalowac xpeka? Przy włączaniu do wyboru masz xp / win7

Tak jeszcze odnośnie systemu, to jaki problem jest doinstalowac xpeka? Przy włączaniu do wyboru masz xp / win7
Na wielu nowych lapach nie ma sterowników działających pod XP więc i tak pomiarów na tym nie zrobisz. Na virtualBox'ie możesz jednocześnie robić coś na lapie i grzebać sobie w SW.

Panowie mam problem z SW. Podłączyłem wzmacniacz pod JIGa do pomiaru OnAxis i przy ustawianiu napięciu na wyjściu wzmaka coś strzeliło dwa razy i uszkodziła się karta SB live 5.1. JiG był ustawiony na FREQ MEAS 0dB. Po wymianie karty kalibracje JIG przechodzi poprawnie, test elektryczny też sprawdzałem kilka razy i wygląda poprawnie. Problem polega na tym że wykresy z mikrofonu wychodzą prawie tak samo dla wofera jak i twetera.

Impedancje głośników wychodzą popranie:

Zmierzyłem też elementy pasywne jak wychodzi ich impedancja, rezystor i cewka.

Dodam jeszcze że mam dwa przedwzmacniacze i dwa mikrofony. Awaria wystąpiła na jednym zestawie. Po podłączeniu drugiego zestawu pomiary wychodzą identyczne. Pomóżcie Panowie rozwiązać ten problem bo kolumny czekają na pomiary.

Pokarz jeszcze puls response i zrób fotki jiga od środka i połączenia jak masz to spięte.
Na szybko przychodzi mi, że masz zwarcie, częstą przyczyną jest przegrzanie tego niebieskiego przełącznika.

Powrót