• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SPOT Uniejów - 15-sto lecie forum

Nie na temat...
Co robiłeś źle ?

Źle dodawałem pliki poszczególnych głośników tak, aby były widoczne na jednym wykresie, co za tym idzie, podczas zmiany wartości elementów w kompletnej zwrotnicy, wykresy poszczególnych głośników nie zmieniały się, zmieniała się tylko charka całej zwrotnicy.
Mi to nie przeszkadzało bo nie wiedziałem że można inaczej. Radziłem sobie zmieniając wartości w pliku tam gdzie miałem pojedynczą zwrotnicę do poszczególnego głośnika, wtedy na głównym wykresie też się zmieniało.

Nikt mnie nie uczył pracy w SW, sam musiałem go opanować podpatrując np. Szoplera i jego filmiki na YT.

Było wiele rzeczy których nie wiedziałem, nawet skrótu cofania do poprzedniego elementu nie znałem... zresztą już zapomniałem co Luszti klikał :D

Ale przynajmniej pomiary wyszły jako tako i przy ich pomocy można było coś tam pogrzebać.
Elementy zwrotnic które zostały wymodzone na spocie, są już zamówione.

E tam taki błąd to nie błąd. Najważniejsze skonfrontować swoją metodę pomiaru z kimś innym.
Ja też uczyłem się sam dawno dawno temu, już kilka lat nie odpalałem pomiarów i na pewno potrzebowałbym skorzystać z tutoriala ponownie :)

Nie na temat...
Skrobnij cos jak Wam wyszedł filtr na midwooferze. Ciekawy jestem jak to się ma do tego, co ja wydłubałem.

Na razie podział ok 1,7 kHz, cewka 4 mH i 8,2 uF do masy, równolegle do cewki RC 330 nF i 33 omy. To jest obudowa zamknięta, więc mocno spada efektywność w stronę niskich częstotliwości, więc i cewka spora a podział wcale nie tak nisko.

Powrót