Ja też rozumiem, co Adamie, chcesz nam przekazać i na czym polega twoja metoda.
Z tym, że Ty chyba zakładasz, że Ci co symulują, to nie słuchają tego co stworzyli, tylko patrzą na wykresiki. ;yyy
Otóż odsłuch dla mnie to podstawa (i pewnie nie tylko dla mnie). Kilka razy zdarzyło mi się, że ktoś chciał mi dostarczyć jedną kolumnę do pomiarów... A ja mówię - potrzebuje dwie, bo będę tego słuchał w stereo przez 2-3 tygodnie.
A odkąd zbudowałem sobie "karuzelę" do pomiarów kątowych, to nie wyobrażam sobie zaprojektowania zwrotnicy tylko na podstawie pomiarów w jednej osi.
Okazało się, że biorąc pod uwagę pomiary "off-axis" wykonane wg normy CTA-2034 oraz trzymając się parametrów, których istotność zauważył JBL/Harman, a są to m. in. "równo opadający in-room response", "directivity index bez nagłych uskoków", szybciej uzyskuję zadawalający mnie efekt końcowy. Robiąc pomiar tylko w jednej osi nie widać tych parametrów.
Tak więc ch-ki poza osią główną, mówią o kolumnie więcej niż ch-ka na osi głównej. Oczywiście wszystko jest ważne - zgranie fazowe, wodospady, przebieg impedancji, ale dobra ch-ka poza osią, to większa szansa na to, że kolumna dobrze zagra w dowolnym pomieszczeniu.
Absolutny "must have" do obejrzenia:
https://youtu.be/zrpUDuUtxPM
Uwaga, długie, film trwa ponad godzinę, oglądać na spokojnie ze zrozumieniem.
Niejaki Floyd Toole (16 lat pracował jako inżynier akustyk w Harmanie), tłumaczy w nim wpływ pomieszczenia na dźwięk, znaczenie wczesnych odbić, jak czytać "spinoramę", itd. Podaje też przykłady dobrych i złych ch-k off-axis, a w 34 minucie tego filmu pada chyba najważniejszy wniosek z niego: "
charakterystyka kątowa kolumny jest ważniejsza niż ch-ka on-axis".
Tak więc, drogi Adamie i wszyscy którzy się w to bawią lub chcą się bawić, to jeśli sobie uświadomicie, ten jakże niewinnie brzmiący wniosek, że "
ch-ka off-axis jest ważniejsza niż on-axis", to zaczniecie budować karuzelę do pomiarów.... ;P;P;P