• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

średniobudzetowy projekt 3 drogi

• Autor wątku Autor wątku ravm0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam ponownie!
wczoraj dotarły do mnie głosniki :grin: . zdecydowalem sie na zestaw:
http://www.usheraudio.com/download\drivers\8955A.pdf :cool:
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=123
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=105
Ushery ze swoimi 14cm magnesami robią duze wrażenie :mrgreen: . Nie podam cen jakie zapłaciłem, bo bedziecie sie smiac :razz: (chociaz i tak kazdy sobie moze sprawdzic), ale nie mogłem wytrzymac :wink:. Po weekendzie jade po mdf i zaczynam budowe skrzynek. Nie będą to docelowe obudowy, bo narazie nie mam kasy zeby zrobic pożądne i robie proste skrzynki do pomiarow.
Mam juz prawie wszystkie potrzebne czesci do pomiarow. Zlozylem jednak zamówienie w sklepie z audiomanii, bo tam są w jednym miejscu wszystkie czesci do jiga i preampa, ale zero dozewu. Wiecie może czy ten sklep ma przerwe, albo juz nie funkcjonuje? :roll:
Brakuje mi 1% rezystorow i układow scalonych do preampa i nie moge znalezc sklepu internetowego, w ktorym wszytko by bylo, bo bez sensu placic 5 razy za przesyłki, w ktorych sa rzeczy za kilka złotych... albo zna ktos we wrocku taki sklep?

bede robił od nowa zwrotke, nie wiem czy podołam, a jesli nie to zwróce sie o zaprojektowanie do któregoś z "zawodowych" projektantow zwrotnic :wink: .
ewentualnie sproboje wykorzystac kawałek zwrotnicy z 3W
w kazdym razie wydaje mi sie, że narazie to czeka mnie duuuzo czytania o filtrach i zwrotkach a w miedzyczasie bede robil pomiary i praktykował :grin:
kilka zdjec z dzisiejszej budowy:

ravm0 napisał:
albo zna ktos we wrocku taki sklep?
Na dworcowej w axelu powinienes wszystko dostac, tylko ceny nie sa najlepsze, a jesli przez neta to rezy metalizowane i scalaki powinny byc na seguro.pl .

mkul napisał:
ravm0 napisał:
albo zna ktos we wrocku taki sklep?
Na dworcowej w axelu powinienes wszystko dostac, tylko ceny nie sa najlepsze, a jesli przez neta to rezy metalizowane i scalaki powinny byc na seguro.pl .

mozesz tez zajzec do robotronika na ul. Polaka , do WIMELu (ulicy nie pamietam na necie poszukaj koles ma "hurotwnie" w mieszkaniu :razz: ...no i poltronic (ale ja jakos tego sklepu nie lubie)

PS wie ktos co sie stalo z semiconductors ktory byl obok robotronika ? ...calkiem zlikwidowali czy przeniesli ?

PS wie ktos co sie stalo z semiconductors ktory byl obok robotronika ? ...calkiem zlikwidowali czy przeniesli ?
Zlikwidowany, został tylko sklep internetowy. A szkoda, bo mieli cały typoszereg rezystorów i w dobrych cenach.

Dzieki za propozycje sklepów, tak jak Quester napisał- czesci juz zamowilem w cyfronice(niestety ''troche" drożej :neutral: ), ale sklepy elektroniczne we wrocku sie przydadzą na przyszłość :wink:
jak narazie bedzie nudno w temacie, bo cały czas tylko skrzynki robie, ale cała zabawa przede mną :smile: :

mdf kupuje w meblostylu w wałbrzychu. Ojciec u nich czesciej kupuje, wiec ma znizki i wyszło 157zł z pocięciem na 2 paski po 1m (czyli wysokość kolumn)

No tak, cała płyta ma 2,04x2,80 m. Jak dla mnie to w sam raz na 2 podłogówki. z całej płyty został mi kawałek 1,00x0,70 m :grin:

usher bedzie mial ok 36 litrow (44 minus objętość głośnika, rury i wzmocnien). przegrodą jest tylko ta skośna półeczka, reszta to wzmocnienia, w ktorych zrobie otwory. dodatkowo komora nad skośną przegrodą przeznaczona na sredniego seasa bedzie podzielona na pół. I tą drugą część zastosuje jako dodatkową objętość dla ushera w celach testowych(zwiększy objętość o kilka litrow) i zobaczymy jak bedzie lepiej grał.
strojenie dla ushera ustale na ok 34hz.

moze troszke offtopowo ale mysle ze przyda Ci się to do twojej konstrukcji :D...

mianowicie dzisiaj zrobilem sobie wycieczke po Wrocławiu w celu kupna różnych materiałów tłumiących i ich sprawdzenia .....

no i na ul Kleczkowskiej 33A znajduje się hurtownia tapicerska z wszelkiej maści gąbkami (różna twardość, spienienie, pełno wszelkich mat filcowych np takich:
http://www.troelsgravesen.dk/cyclop_files/cyclop_mid02.jpg ......ale są i inne :D

wełny mineralne itd.. magazyn z 50m x 30m ......i w 3 metrowych "hałdach" poskładane takie materiały wszelakiej grubości :D....

a ceny po prostu świetne :D.....

Odchudziłem troche konstrukcje (wczesniej ważyła 24 kg bez głośników), ale niewiele dało :wink:

A to takie dodatkowy diyaudio... "Gdzie?! W aucie...." :razz:

W tej dużej dziurze bedzie siedział HERTZ 250 es i bedzie trząsł tyłem mojej hadzi. :smile:
I tak apropo tego:
bawolek, są w tym magazynie kocyki do obicia suba samochodowego?
narazie do wytłumienia kolumn kupiłem zwykłą włóknine, ale jak mowisz ze jest tanio, to sie przejde i poexperymentuje z różnymi materiałami.
kupiłem w polinku takie sruby imbusowe i gniazda (m4 i m5):

do wysokotonowego pasują idealnie, podobają mi się bo są płaskie. w sredniotonowym niby jest otwor na m5, ale sruba m5 ma za duży łeb i lepiej pasują m4. niestety zamowiłem do średniego m5 i teraz bede musial szukac gdzies srubek.
Jesli chodzi o te gniazda, to nie zawsze można je zastosować (zwłaszcza m5, bo są bardzo grube). tak jest w przypadku sredniaka u mnie, gniazda m5 wychodzą tu na samej krawędzi

[ Dodano: 2009-02-15, 10:35 ]
Czy do pomiarów wystarczy skręcic skrzynki wkrętami i zalepic silikonem? nie chce narazie na klej, bo jeszcze nie wiem gdzie bedzei zwrotnica, a wole zrobic tak, zeby był do niej dostęp

zwrotnice do pomiarów najlepiej w ogóle na zewnątrz dać na podłogę, kable chociażby wyprowadzić przez tunel b-r bo wkręcać i wykręcać 50 razy to katorga. Chyba jednak lepiej skrzynki skleić.

[ Dodano: 2009-02-15, 14:12 ]
Ja to bym ci proponował te wkręty kołkami po sklejeniu zastąpić. Bezpieczniej mniejsze ryzyko puchnięcia pod fornirem itp takie przypadki czytałem na forach.

z jakiego powodu powstają te wybrzuszenia? miałem tak w poprzedniej konstrukcji. Ale nie pod fronirem, tylko pod lakierem i bardzo to widoczne było. :neutral:
jak narazie to nie chce zwrotnic chowac do srodka, tylko tak jak mowisz na zewnątrz, ale chodziło mi o umieszczenie ich juz po zaprojektowaniu. Zrobie chyba demontowalny dół, bo przez te wzmocnienia nie mam w ogóle dostępu do wnętrza przez otwór z ushera.
Zostało mi troche mdfu i zrobie chyba drugie fronty z niesymetrycznym ustawieniem seas'ów. jakos na środku mi nie pasują (zwłaszcza średni) :wink: . Poza tym niesymetrycznie będzie bardziej poprawnie akustycznie... Jak dorobie 2 wersje frontów to bedzie możliwość porównania, jaki to ma wpływ na dźwięk przy tych głośnikach...

Nie wiem. Może od szpachli złej czy coś. Czytałem na forach że ludziom po jakimś czasie fornir puchł w miejscach gdzie były wkręty i szpachla. Ja robiłem tak 2 razy i się nie zdarzyło ale zauważ sam które profesjonalne zakłady robią na wkręty? Lamelki, kołki abo sam klej lub frez i na wpust to tak. Propozycja taka sklej skręć, jak wyschnie wykręć wkręty, nawierć otworki posmaruj klejem wbij kołka, wyschnie obetnij zeszlifuj nadmiar. Ja tak zrobiłem. Trzyma jak diabli.

Powierzchnia otworów powinna być większa jak powierzchnia membrany parametr SD po to aby powietrze bez trudności mogło przepływać na drugą stronę przegrody. Przelicz sobie sprawdź bo jak skleisz to będzie pupa z dowiercaniem itp.

Uważam że dobrze jest jak jest na środku. Na jakiej podstawie to stwierdziłeś 'niesymetrycznie będzie bardziej poprawnie akustycznie", z pomiarów można stwierdzić czy lepiej np jest dawać tweeter na bok itp a nie na oko.

[ Dodano: 2009-02-15, 16:37 ]
Mam jeszcze pytanie takie do ciebie jaki masz wzmacniacz żeby te kolumny zasilić. Bo prądu to ty potrzebował będziesz i wacików na nie.

Powrót