Generalnie są rzeczy, które nigdy nie umierają. Tak jest z doborem średniaka do konstrukcji. Po zakończeniu kolejnych paczek temat powrócił jak bumerang. Szukam średniaka do kolejnej konstrukcji - tym razem z szybkim papierowym basowcem, ale nie mułem i metalową kopułką. Oczekiwania :
- najlepiej czarny

- średnica 13-16 cm,
- optymalnie okrągły kosz,
- zakres pracy tak od min. 400 Hz do np. 3 kHZ,
- lekkie, szybkie, napowietrzone brzmienie o wyraźnych krawędziach - stąd preferencje twardomembramowców albo mocno impregnowanego, twardego papieru,
- na kryzysowe czasy cena, która nie zabija,

- sprawność wskazana na poziomie bliskim 90 dB albo i więcej.
To jako, że jest w brzydkim koszu, z szarawą membramą i zawieszeniem oraz generalnie jest wstrętny, ale ponoć gra to zamówiony został PHL 1120 :lol: Lecz zanim dojdzie to może oś ciekawego się jeszcze wymyśli?
A może Koledzy podpowiedzą coś jeszcze?
Z rozpoznania rynku w oczy rzucają się jeszcze takie typy jak:
- SB 15NBAC-4 niskie zniekształcenia, tani i okrągły choć nie wiem jak gra jako typowy MR. Co niektórzy twierdzą, że lepiej od Satori MR,
- Audax HM130Z0 - zdania na jego temat są całkowicie rozbieżne - od uwielbienia po totalną krytykę. Rzekomo padają twierdzenia, że gra lekką i zwiewną średnicą tylko jak go da się podzielić od dołu? Dostępne są całkiem rozbieżne wykresy z pomiarów tego głośnika. Czy wynika to z dużego rozrzutu jakościowego przy obecnej, jednostkowej produkcji? Cenowo jeszcze akceptowalny,
- Seas U16RCY/P - podobno ciekawy głośnik w roli średnika. Słuchałem wersji U18 w roli średniego i sprawowała się naprawdę fajnie,
Jakieś dalsze propozycje?