• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Śruby imbusowe M3,M4 do drewna

Reakcji
0
Witam,szukam i szukam śrub imbusowych M4 czarne do drewna żeby w końcu wykończyć moje monitorki.Jak już znalazłem to były bardzo drogie. Więc piszę do was koledzy podajcie jakiś namiar na owe wkręty, na pewno jest więcej takich poszukujących jak ja i się bardzo przyda wasza pomoc.Mam nadzieję,że się znajdzie jakiś rozsądny sprzedawca,który nie zdziera z ludzi kasy :) Pozdrawiam

wkrety na imbus ma jedynie monacor - kosmiczna cena
nikt z polskich producentow takich nie produkuje

Tez długo ich szukalembi nic :(

Kupiłem Monacory ale to prawie 50zl za kolumny więc gruba przesada.

A dlaczego koniecznie wkręty ? Nakrętka pazurkowa plus śruba imbus trzyma chyba nawet lepiej, wyjątkowo więcej pracy z tym nie ma a towar jest powszechnie dostępny.

Dokładnie. Wystarczy wskoczyć do sklepu technicznego i kupić towaru na kilogramy. Przecież w cenie jednej oryginalnej śruby dostanie się kilka sztuk na kg.

20130210_191844.jpg

za 100 zl ma sie masę takich śrub i wystarczy ich na kilka lat ;)

Ps. Na pewno w sklepach budowlanych idzie też dostać paczki śrub do gipsu lub drewna- torx, imbus, krzyż (takie z poszerzonym zakończeniem śruby).

Ostatnia edycja:
A temu, że musisz pod to wiercić wiertłem 6mm i często zostaje mało ciała. Poza tym bardzo ważne jest równe wbicie nakrętki pazurkowej i idealne wręcz prowadzeni śruby, inaczej źle się wkręca, nakrętka od spodu wypada i jest wielki problem, bo nie ma jak tego ruszyć. Przerabiałem to dwa razy i zrezygnowałem z tego rozwiązania.

a spróbujcie nitonakrętek

http://www.google.pl/search?hl=pl&n...A&biw=1366&bih=643&sei=g-cXUZbLE4Ks4ASY74G4DA

naprawdę fajnie się mocuje od wew. strony kolumny. Jest wiele rozmiarów bardzo łątwo się je montuje na kleju, w połowie są radełkowane przez co jeszcze lepiej przylegają do otworu, na końcu łebka jest kołnierz, który uniemożliwia ich przekręcenie przez śrubę.
Montowanie w ten sposób jest pewne i trwałe. Na spokojnie można dobierać sobie śruby, na imbus, na torx czy inne :) i nie kosztują majątku

Ja robię to sprawdzonym sposobem- po wyfrezowaniu otworu na głośnik, wywiercam dziury. Od zewnątrz ( aby nie uszkodzić forniru) daję blachę lub dużą nakładkę pod śrubę/ od wewnątrz nakrętkę pazurkową i wkręcam śrubę. Na koniec gdy nakrętka sie wkręci całkowicie do drewna ,zszywaczem tapicerskim wstrzeliwuję zszywki aby nakrętka się nie ruszała i dodatkowo delikatnie dookoła zalewam klejem. Następnego dnia odkręcam wszystkie śruby i po założeniu głośnika po wkręceniu śrub,wszystkie pasują idealnie i nie odpadaja.

Tylko, że te śruby nie mają płaskiego łba od spodu, przez coś nie zawsze da się ich użyć przy głośnikach.

Ja kupiłem wkręty do drewna z monacora o których była mowa wyżej. Paczka 16szt kosztowała jakoś 16zł więc chyba aż takiej tragedii niema

musi być imbus?
A/MO/WK/M4/18-7 Wkrt moc.gło.M4/18 łeb kulis. 6.8mm cza Pod wkrtak krzyakowy. Uy wiertła 2.5mm szt. 0,20 0,25
A/MO/WK/M4/18-8 Wkrt moc.gło.M4/18 łeb kulisty 8mm czar Pod wkrtak krzyakowy. Uy wiertła 2.5mm szt. 0,20 0,25
A/MO/WK/M4/25-8 Wkrt moc.gło.M4/25 łeb kulisty 8mm czar Pod wkrtak krzyakowy. Uy wiertła 2.5mm szt. 0,20 0,25

polink.com.pl

my w STX'sie stosujemy takie http://www.stx.pl/wkrety-oksydowane-2-stx.html
naprawdę przyzwoite.
kupilem niepotrzebnie krotkie - dluzsze polecam

mam ich troche i uzywam, ale nadal brakuje mi kilku innych modeli

1 - lepek jest za duzy i np na 4" WMie wyglada paskudnie. do kilku terminali tez nie wchodzi
2 - potrzebowalbym tez malych stozkowych

mam dane katalogowe tych ktore potrzebuje najczesciej, ale czernienie na zamowienie przy minimum 40kg :(

Powrót