• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Śruby imbusowe-rozpoznanie

• Autor wątku Autor wątku Jimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Mam cały woreczek tylko troche przydługawe ;) wystarczy skrócić. A Ja wam mogę powiedzieć.... że białe śruby wkręty zawsze mi się będą podobać :)

BTW: Wiedzieliście, że do MDF, jak i do wiórowej, oraz do drewna są inne wkręty...

Różnica występuje w skoku, oraz rodzaju gwintu. A związek jest dość prosty - im gęstszy materiał tym skok gwintu jest mniejszy a gwint bardziej "ostry". Oczywiście posiada to pewne ekstremum i po jego przekroczeniu wychodzą bzdury, bo gwint do stali nie może być zbyt drobno zwojny, bo się po prostu zerwie. Ale z grubsza tak to można przedstawić.
Sorry że taki trochę odgrzewany kotlet, ale dopiero żuciłem okiem na ten wątek :)

Różnica występuje w skoku, oraz rodzaju gwintu. A związek jest dość prosty - im gęstszy materiał tym skok gwintu jest mniejszy a gwint bardziej "ostry".

Też tak myślałem ale nie byłem w 100% pewien, dlatego nie zabierałem głosu. Oczywiście wkręt do drewna to wkręt do drewna :) ale z tym podziałem to chodzi chyba właśnie tak jak napisałeś o gęstość (twardość) materiału. Do płyt wiórowych winno się stosować konfirmaty właśnie ze względu na ich małą gęstość (a w szczególności dotyczy to pewnie płyt OSB) Do miękkiego drewna, płyt wiórowych i LDF są wkręty: samo-wiercące lub specjalne, które nie potrzebują uprzedniego nawiercania... Do twardego drewna, MDF, HDF... należy stosować wkręty samo-wiercące, lub uprzednio nawiercić odpowiednie kanały dla wkrętów - by nie rozwarstwić materiału...
Chyba dobrze wydedukowałem...

Dokładnie o to chodzi :) Brany jest pod uwage skok gwintu, kąt pod jakim śruba jest ostrzona, ale też to o czym wcześniej wspominałem przekrój samego gwintu (czy jest trójkątny, trapezowy, prostokątny, zakończony promieniem, czy jeszcze inny).

Nie na temat...
Tez, oczywiscie. Niewyobrazam sobie hurtowni co by nie sprzedawala srub ocynk tylko czarne...

z całym szacunkiem ale umiesz czytac ze zrozumieniem? :) jak bys zobaczyl szyld na sklepie sprzedajacym np farbe w puszkach "asortyment sprzedajemy w zielonych puszkach" to pytal bys sie o czerwona farbe w czerwonej puszce? ;)

Ty nie umiesz czytac albo nie potrafisz zadzownic do tego sklpeu i spytac co maja, ja tam kupuje mase czarnych srub.

Powrót