Quester napisał:
Ubawiłem się setnie jak to przeczytałem (bez urazy ale sam to jeszcze raz przeczytaj) :lol: Jeśli paredziesiąt % dla Ciebie jest nieodczuwalne to proponuję porównać piwo do wódki (różnica "raptem" parudziesięciu % - porównanie "pozaakustyczne" ale sądzę, że bardzo obrazowe). Osobiście jeśli miałbym zyskać nawet 10% na wymiarze suba to IMHO gra jest warta zachodu (oczywiście pod warunkiem spełnienia pozostałych założeń)...
Zasadniczo matematyka się kłania, konkretnie to objętość brył i pierwiastkowanie. rozpatrzmy to na przykładzie sześcianu - dla uproszczenia. Jak zapewne wiesz wzór na objętość sześcianu to v=a^3, więc pomijając kolejne przekształcenia sześcian o pojemności 2 x większej, czyli o 100% większej ma wymiary ścian o mniej więcej 26% większe (pierwiastek sześcienny z dwóch) , idąc dalej tym gimnazjalnym tokiem myślenia gdyby dało się zyskać 10% objętości to różnica na każdym wymiarze byłaby znikoma, rzędu paru %, pierwiastek 3 stopnia z v+10% oblicz już sobie sam, jednak jak widać będzie to 3-4% na każdym wymiarze, dalej sądzisz że warto ?
Zanim znów się tak setnie ubawisz sam przeczytaj jeszcze raz (bez urazy)
Zamiast 40l budy masz 30l co daje 9% około na wymiarze,a do tego stusujesz 2 głośniki zamiast jednego i musisz dać 2 x większy wzmacniacz, a różnica taka że każdy wymiar zamiast załóżmy 38cm, będzie miał 34cm, nie będę się kłócił czy warto czy nie bo niech
junta sam to rozważy, jednak dla mnie nie ma to większego sensu ani ekonomicznego, ani praktycznego, tyle z mojej strony na ten temat.
[ Dodano: 2008-06-10, 13:42 ]
Quester napisał:
Jeśli paredziesiąt % dla Ciebie jest nieodczuwalne to proponuję porównać piwo do wódki (różnica "raptem" parudziesięciu % - porównanie "pozaakustyczne" ale sądzę, że bardzo obrazowe).
aha, różnica między piwem i wódką jest rzędu nie parudziesięciu procent, tylko tak średnio około 800%
(wódka ma 8 krotnie większe stężenie etanolu od piwa - 40% wódka - bo słabszych chyba nikt nie pije

, a piwo średnio 5%)
Matematyka , matematyka