• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stabilizator symetryczny altron al-05

Szymek18, totalne bzdury Ci nagadał. Widać, że nie ma zielonego pojęcia jak działa stabilizator. Akurat to Ty miałeś rację.

Wylutuj wszystkie diody prostownika i zrob zdjecie plytki to Ci dorysuje jak je wlutowac na nowo. Z tego trafa osiagniesz stabilizowane +-12V.

El_liero raczej chyba nie wypada podawać jego nicka, chociaż z drugiej str forumowicze powinni wiedzieć i uważać na takich ludzi, ja już przez niego straciłem parę groszy. Powinny być punkty dla tych co pomogli i dla tych co szkodzą ale już minusowe.
Dzięki irek, postaram się jutro wylutować diody i wstawić zdjęcie, bo dzisiaj po pracy to już nie mam siły. Mówisz o trafie 2x 19v tak? nie wiem tylko jakiej jest mocy, ale chyba najważniejszy jest pobór prądu urządzenia podłączonego do zasilacza(tak mi się wydaje), reszta najwyżej będzie niewykorzystana

irek, nie wiem czy chodziło Ci o takie zdjęcia jakie zrobiłem, jeżeli nie o takie to poprawie. Wylutowałem tylko diody i zrobiłem zdjęcie ścieżek i str montażowej. Dobrze jakby poszło na tym trafie 2x9v.

Zrob tak jak na zalaczonych zdjeciach.

Załączniki

• podlaczenie_trafo_new_779.jpg
    podlaczenie_trafo_new_779.jpg
    47.5 KB · Wyświetleń: 0
  • zd2_poprawka_831.jpg
    zd2_poprawka_831.jpg
    41.7 KB · Wyświetleń: 0
irek WIELKIE DZIĘKI!!! :grin: stabilizator działa i nic się nie grzeje, nie wiem jak będzie z obciążeniem czy będą potrzebne radiatory ale to już wyjdzie po podłączeniu wszystkiego, niestety chyba jeden stabilizator jest trafiony ponieważ ma ponad 10v a drugi prawie 12v, ale myślę że nawet 10 wystarczy do filtra. Sorry że odp po takim czasie ale nie miałem dostępu do stabilizatora i kompa przez kilka dni

Ujemny stabilizator bez obciazenia moze miec dziwne napiecie na wyjsciu.
Zmierz napiecia przed stabilizatorami.

Ta firma to jakieś SCI-FI.
Kupiłem sobie u nich filtr do subwoofera jakiś czas temu i był tam problem podobny do tego tutaj.

W sensie sekcja zasialania była jakaś "dziwna", tak jakby pod dwa nie zależne uzwojenia czy coś w ten deseń.... i do tego drogo.

Pozdrawiam

Zmierzyłem napięcie przed stabilizatorami i waha się między 28-29v, a za jest już tak jak pisałem dokładnie -9,78v i 11,87v.

Powrót