• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

stale na wyjsciu - nie wiem dlaczego

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
drugi dzien grzebie we wzmacniaczu od suba RADIONETTE ALPHA10RBK (znany tez jako Eltax Atomic A-10.2R)
hjemmekino-de+billige+subbene+under+4000.jpg

sub trafil do mnie ze spalonym glosnikiem. jak sie okazalo glosnik spalil wzmacniacz ktory daje stale dodatnie na wyjsciu (pelne napiecie zasilania)

wymienilem 3 spalone rezystory (poslugujac sie schematem uniampa beda to odpowiednio: R8, R3 i R14)

rozmontowalem cala plytke, oczyscilem, sprawdzilem elementy, wlutowalem nowe diody i tranzystory i nadal to samo :/

nie mam juz kompletnie pomyslu co to moze byc - ktos poratuje pomyslami?

zraz zrobie zdjecia

Ostatnia edycja:
Tranzystory mocy również wymieniłeś? zobacz też rezystory emiterowe i trany sterujące, może jakiś tranzystor uległ lekkiemu uszkodzeniu, że przy pomiarach wychodzi ok, a po podaniu napięcia jest w krainie wiecznego przewodzenia. Przepatrz pod lupą ścieżki pod kątem zwarć jeszcze.

Tranzystory mocy również wymieniłeś?

mialem na stanie to tez wymienilem

wszystkie tranzystory wymienilem. zostawilem jedynie te odpowiedzialne za wlaczanie przekaznika (zalaczal sie wiec sa sprawne)

mialem tez diody wiec tez je wymienilem

jak juz pisalem wszystko zdemontowalem i oczyscilem - zadnych zwarc

01-2.jpg

02-2.jpg

Nie wiem czy dobrze myślę, ale to wygląda jakby tranzystory mocy były wysterowanie cały czas, zmierz prąd jaki bierze końcówka i czy rezystory emiterowe grzeją sie mocno?

A co jest pod niebieskim... przekaźnikiem? Czy kondkiem? (nie wiem co to jest ten niebieski prostopadłościan)

no tak, wyglada jakby byl na maxa wysterowany jeden tranzystor

zaraz wszsytko pomierze, tylko zjem cos

A co jest pod niebieskim... przekaźnikiem?
w sensie obok? to sa tranzystory od zalaczania przekaznika
tutaj wg mnie tez to glupio zrobili - przekaznik laczy kabel masowy glosnika. zadnego zabezpieczenia :/

sprawa prosta, masz schemat?
jak stałe na wyjściu to znaczy, że jeden z tranzystorów mocy końcowej jest nasycony a to znaczy, że na jego bramce jest napięcie DC, a to znaczy, że tranzystor który nim steruje, jest uszkodzony, albo jeszcze wcześniejszy element.
Podczas szukania usterki powinieneś zacząć od tył czyli, wymontować trany mocy końcowej i szukać usterki, ewentualnie wylutować elementy aktywne z kolejnego stopnia.

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post o 22:18 ----------

i nie zapomnij o rezystorze szeregowo w szynie zasilania.

sprawa prosta, masz schemat?

jakbym mial to bym pewnie juz dawno to zrobil :p

i nie zapomnij o rezystorze szeregowo w szynie zasilania.
mam stabampa ;)
napiecie na minimum i jazda :p

---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post o 21:18 ----------

jedyne co zmierzylem i na czym sie zatrzymalem to tranzystory sterujace
bez tranzystorow jest OK - pelna symetria
z tranzystorami pojawiaja sie juz rozbierznosci. na ujemnym na srodku mam nadal napiecie zasilania. na dodatnim pojawia sie ledwo 2v
jutro dla pewnosci wymienie rezystory dookola i sprawdze jeszcze raz

A wymieniałeś te 2 małe tranzystory z boku ?
Podłączasz razem z napięciem pomocniczym ?
Czasami część wzmacniacza jest zasilana z tego napięcia np. emitery pary różnicowej.

Q115 i Q116?
czy te kolo przekaznika?

na poczatku mierzylem bez pomocniczego. pozniej je dolaczylem

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 14:51 ----------

ja juz totalnie wymiekam!

wzmacniacz nie jest symetryczny i z moja znikoma wiedza nie dam rady nic tu zrobic!
sprawdzilem wszystko co tylko moglem
jezeli ktos ma pomysly co mam jeszcze pomierzyc to prosze pisac
jak nic z tego nie wyniknie to ktos ma czas na naprawe?
wzmacniacz nie moj, wiec klient zaplaci za naprsawe...

nadal nic nie znalazlem
dzisiaj siade i wylutuje czesc zasilacza pomocniczego ktorego nie ruszalem. moze jakims cudem tam cos padlo...

jak nic nie znajde to prosze o szybkie doradzenie co tam mozna wsadzic nowego. zasilanie +/- 56v, glosnik 4r
n-mosfet?

jak stałe na wyjściu to znaczy, że jeden z tranzystorów mocy końcowej jest nasycony a to znaczy, że na jego bramce jest napięcie DC, a to znaczy, że tranzystor który nim steruje, jest uszkodzony, albo jeszcze wcześniejszy element.
Podczas szukania usterki powinieneś zacząć od tył czyli, wymontować trany mocy końcowej i szukać usterki, ewentualnie wylutować elementy aktywne z kolejnego stopnia.

I słusznie (oczywiście mamy tu emiter ,kolektor i bazę a nie żródło dren i bramkę;).Ta czarna kostka za białymi gniazdami to scalony układ zabezpieczeń czy jakiś wejściowy ?Układ nie jest skomplikowany i można by go rozrysować (schemat) ,będzie łatwiej.Wygląda ,że coś padło w ujemnej połówce a skoro spalił się jak to opisałeś R3 (jak w uni ) to szukaj za nim czyli para na we chyba,że to ta kostka jest ukł.we.?Nie wiem jak sprawdzasz,tzn.czy z radiatorem ale widać,ze radiatory tranzystorów sterujących zewrze radiator trazystorów mocy o ile nie są w obudowach z odizolowanym kolektorem.

Ta czarna kostka za białymi gniazdami to scalony układ zabezpieczeń czy jakiś wejściowy ?

podwojny wzmacniacz operacyjny
widać,ze radiatory tranzystorów sterujących zewrze radiator trazystorów mocy o ile nie są w obudowach z odizolowanym kolektorem.

tam jest mika - odizolowane

albo rozrysuje schemat albo komus to wysle - co bedzie szybciej?

Powrót