• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stara lampa i nowy wzmacniacz. Tylko dla odważnych

• Autor wątku Autor wątku Zbig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Paczka doszła (jak sobie ją sam z poczty przyniosłem ) i prace ruszyły :)

hpim0391t.jpg

hpim0392.jpg

Wygląda bardzo przyjemnie. Co to za lampka na wejściu? Z tego co patrzę to układ jest też przystosowany do nie zastosowania lampy i zastąpienie jej paroma elementami, czy może się mylę? Pojawiły się przy montażu jakieś niezauważone błędy w druku tudzież możliwe poprawki?

Co to za lampka na wejściu?

ECC88

Z tego co patrzę to układ jest też przystosowany do nie zastosowania lampy i zastąpienie jej paroma elementami

Tak. Można wstawić JFET-y.

Pojawiły się przy montażu jakieś niezauważone błędy w druku tudzież możliwe poprawki?

Jak na razie nie :) Może tylko otwory pod lampę mogły by być nieco większe.

miodzio, też chce takie coś posklejać

Jeszcze trochę cierpliwości ;)

Przyznam się bez bicia że nie przeczytałem całego tematu ale mam pytanko: będzie jakieś wspólne zamówienie na pcb później lub udostępniona dokumentacja czy coś w tym stylu?

jesli by bylo to ja proponuje zorganizowac je pod koniec wakacji
chyba z wiadomych wzgledow

dolphin123 jak prace nad obudowa?

Pracuje... No i lampa jak widać nie jest po stronie elementów, co bardziej pasuje do obudowy

Szkoda.. :P Dla pewności, lampa mocowana po stronie elementów..?

Tak od strony druku.

Się dogadaliśmy :P
: będzie jakieś wspólne zamówienie na pcb później lub udostępniona dokumentacja czy coś w tym stylu?

Jak go zorganizujesz to będzie :P

Przyznam się bez bicia że nie przeczytałem całego tematu ale mam pytanko:

Pisze sam do siebie... Oj nie dobrze zemną :P

Problem w tym, że nie ma napięcia optymalnego dla 4 i 8ohm. Przy 8 ohm zawsze możesz podnieść napięcie i będzie to bezpieczne dla tranzystorów...

I pupa na razie. Nie działa. W zasadzie to działa ale nie działa (prąd spoczynkowy jest wszystkie prądy OK itp. a na wyjściu stałe i zero reakcji na wejście) . Pewnie coś nie łączy albo łączy tam gdzie nie trzeba ale siedzę już całe popołudnie i nie mogę znaleźć co i gdzie.

maksymalnym dopuszczalnym.

To po jednym takim radiatorze na kanał.

---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post o 20:56 ----------

Wsadziłem tranzystory zamiast lampy... to samo :(

---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post o 21:33 ----------

Problem zlokalizowany - bark ścieżki na ułamku mm.

A gdzie robiłeś płytki? Tak dla ostrzeżenia...

Ja skopałem nie zakład :) Brakuje ścieżki koło jednego pada na długości ~0.5mm. W jaki sposób nie wiem.

Trochę się wczoraj pobawiłem :) Wsadziłem w układ całą rodzinę ECC wyniki wieczorem :)

---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post o 10:53 ----------

Nie chce mi się dziś nic pisać. Podłączyłem pod głośniki gra i świeci. (podgrzewa też pokój bo ustawiłem 0.3A bisau na tranzystor :) )

Powrót