• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stara obudowa - nowe glosniki, co polecacie w zamian?

Reakcji
0
witam
to moj pierwszy post na tym forum. Zainspirowany waszymi pracami rzucilem sie w wir prac diy (prace te traktuje w 100% hobbystycznie, nawet jesli cos nie wyjdzie, to trudno plakac nie bede ;-)

moja wiedza jest na razie niewielka, ale checi spore, wiec juz na poczatku drogi potrzebowalbym kilku porad

jako baze do prac posiadam 4 stare zestawy glosnikowe 2 x podlogowki, 2 x podstawkowe ze standami chcialbym przerobic te kolumny zarowno pod katem wizualnym, jak i brzmieniowym.

po kilkudniowej lekturze m.in. tego forum zabralem sie za fornirowanie obudow podstawkowych. finalnie zamierzam je polakierowac, zanim jednak to nastapi chcialbym wiedziec, jakie glosniki moglbym tam umiescic zamiast obecnie posiadanych
- wysokotonowy audax TW025A0
- niskotonowy TESLA TVM ARN 5688
co, z waszej oferty moglbym zamontowac w posiadanych juz obudowach (gotowe otwory)? z uwagi na zbyt male osluchanie nie mam preferencji co do producentow, nie bardzo jestem tez w stanie podac granicy, w jakiej chcialbym sie zmiescic modernizujac te skrzynki. patrzac jednak na ceny z http://www.loudspeakershop.eu mogly by to byc praktycznie wszystkie wystepujace tam glosniki - piszac prosciej - koszt nie gra roli ;-)

do codziennego słuchania (stereo) mam proac, pracujace z lampowymi monoblokami. podoba mi sie ich muzykalnosc i przestrzen, jakie buduja. te modernizowane nie maja zastapic proacow (no chyba, ze beda lepsze ;-), myslalem o ich wykorzystaniu w innych pomieszczeniach i/lub jako satelity do kina domowego.

co moglibyscie polecic zamiast tych ww. glosnikow?

2gie nurtujace mnie pytanie, to w jaki sposob przygotowac do tego zwrotnice? z tego co czytalem, na forum jest kilku mistrzow, profesjonalnie zalatwiajacych ten temat, czy konieczne jest wysylanie glosnikow wraz ze skrzynkami, czy mozna to zalatwic w jakis prostszy sposob?

na razie zalczam zdjecia z poczatku robotek recznych

Ostatnia edycja:
Duże są te obudowy, ile L ? Może weszłaby tam jakaś fajna 18tka np usher 8948a . Tweeterki masz całkiem fajne, miałem je kiedyś. Jeżeli kupowałeś używki to być może to są i nawet te same egzemplarze co grały u mnie ;).

To jak koszt nie gra roli to może najpierw kupić głośniki a później dopasowywać litraż obudowy, zwrotnicę itd? Same płyty na skrzynki to najniższy koszt.

tak myslalem, ze zabieram sie za to od *** strony, jednak skrzynki juz posiadam, stad pytanie, czy nie mozna ich jakos mimo wszystko wykorzystac?
na starych glosnikach gralo to fatalnie, 0 przestrzeni, 0 przejrzystosci, stawiajac je obok proacow graly jakby byly nakryte kocem. jak pisalem, traktuje to 100% hobbystycznie i nawet jesli bedzie to pod lekka gorke, to problemu nie bedzie.

Nawet jak masz już wyfrezowane otwory to żaden problem aby jest je powiększyć lub zmniejszyć aby dopasować je na inne głośniki ( może najpierw sprawdź jakieś gotowe projekty, to nie będziesz mial problemów ze zwrotnicą). Najprostszym sposobem będzie dać dodatkową płytę na front kolumny np. w czarnym połysku. Jak nie, to otwory można powiększyć kładąc niepotrzebną płytę mdf na front (na ściski), w niej wyfrezować otwory i "dofrezować się" głębiej powiększając te w kolumnie. Zmniejszyć litraż to też żaden problem/ wystarczy do środka dać np styropian, lub odpowiednio wyciete plyty wklejone na tyl/dol kolumny.:)
Jaki litraż/ wymiary frontu?

Ostatnia edycja:
Duże są te obudowy, ile L ? Może weszłaby tam jakaś fajna 18tka np usher 8948a . Tweeterki masz całkiem fajne, miałem je kiedyś. Jeżeli kupowałeś używki to być może to są i nawet te same egzemplarze co grały u mnie ;).

obudowa kolumny podstawkowej ma wymiary

wysokość 41cm
dł. podstawy 31 cm
szerokość 21 cm

glosniki kupowalem nascie lat temu jako nowe w minima audio bydgoszcz.

Zależy jaka masz grubość płyty ale mniej więcej wychodzi 16-17L. Na ushera 8948a w sam raz. Można by ew wstawić 18tke seasa, też podejdzie pod ten litraż. Zwykła prestige jak ma być taniej lub excela magnezowego jak na bogato w wersji z większym magnesem, idealnie podejdzie pod tę obudowę.

Zwrotnice dobierasz do określonej pary głośników. Ja poszukałbym jakiś gotowych, sprawdzonych konstrukcji, opartych na identycznym litrażu obudowy jak Twoja. Nie zapominaj że bass-refleks również gra tutaj soją rolę- i to dosłownie. Będziesz go musiał wystroić(w praktyce uciąć na odpowiednią długość) do danego głośnika niskotonowego.

Gdybyś pokusił się na pomysł ruffpl, to dodatkowo możesz zdecydować: czy chcesz obudowę br, lub zamkniętą. :)

zgodnie z sugestiami zamowilem usher 8948a i morel elite 338, za mniej wiecej 2 tygodnie maja do mnie dotrzec. tymczasem dziekuje wszystkim za porady. zupelnie nie pomyslalem o mozliwosci tej dodatkowej scianki na przodzie, to rozwiazuje praktycznie chyba wszystkie problemy z wymiana glosnikow.
na razie zaczynam probnie lakierowac obudowy

obudowa kolumny podstawkowej ma wymiary

wysokość 41cm
dł. podstawy 31 cm
szerokość 21 cm

glosniki kupowalem nascie lat temu jako nowe w minima audio bydgoszcz.

Obudowy sa duże, jakby robione pod Tesle. Masz powiedziałbym oryginalne konstrukcje bo w już nie kupisz Audaxów - pojawiają się czasem nowe/stare konstrukcje podobno składane przez francuskich amatorów tej marki. Tesli tez już nie ma. Radziłbym pozostawić te konstrukcje ewentualnie pobawić się zwrotnicą i zobaczyć co jeszcze da się z nich wycisnąć. A dla hobby zbudować coś innego od początku.

chyba masz racje i zrobie jak mowisz tj. do tych nowych przetwornikow zrobie nowe obudowy. poczekam tylko az fizycznie bede mial te nowe glosniki, bo jeszcze zamowienie jest w trakcie.

Powrót