• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stare głosniki UNITRY - odkurzanie.

Reakcji
0
Witam.

Niedawno zakupiłem tak żarliwie krytykowany na tym forum zestaw Creative'a P800 (5.1) i... zamierzam go sprzedac :)

Nie dlatego ze mogę się poszczycić jakimś wspaniałym słuchem - jak dla mnie gra dobrze :D
Jednak zajmował dużo za dużo miejsca, więc poszperałem w domu i odkryłem

Zestaw Głośnikowy ZG25-C Hi-Fi :]

Unitra,Tonsil. Z tego co tu się naczytałem jest to znacznie lepsze niż w/w. Jednak, W zwiazku z tym mam pare pytań.

1.Z tego co o dziwo pisze z tyłu głośników jest to: zestaw głosnikowy ZG15-C...to normalne? :)
2.Wtyczki są starego typu - czy trudno przelutować to na mini-jack'a?
3.W jaki prosty sposób sprawdzic czy trzeba w nich coś zmieniać, odswiezyć, oczyscic / whatever?
4. JAK to zrobic? :D
5. przeznaczenie głosników - komputerowe 2.1 - wiec jaki subwoofer? czy w ogóle jakis? Potrzebny mi jakis wzmacniacz/cokolwiek?

Z góry dziekuje :)

na poczatek napisz jakim budzetem dysponujesz ile masz na to pieniazkow

tak bedziesz potrzebowal wzmacniacze i do suba i do kolumn przednich
zamiesc jakies fotki tego to ci powiemy czy trzeba odswierzac i tjuninkowac
jak to zrobic hmmmm checi checi wytrwalosc i jeszcze raz wytrwalosc nie ma latwo
subwoofer najlepiej aktywny

Molibden: MiniJack po to by podłączyc te głosniczki do komputera :-) a o wzmacniacz pytałem bo nie wiedzialem czy po przerobieniu tych głosników na minijacka wystarczy ze je sobie podłącze i będą grac :)

Łukasz: powiedzmy, że budżet jest płynny, ale nie chciał bym przekroczyć 300. Nie chciałbym też wymieniać całego głosnika...bo chyba mija się to z celem? Ale jeśli np coś jest ewidentnie zużyte, czy niesprawne, to chciałbym doprowadzić to do stanu używalności.
Fotki zamieszcze na dniach, choć co prawda nie wiem zabardzo CZEGO ? Bo na razie posiadam wspomniane 2 głosniki, i myślę czy bardzo się przyda sub/wzmacniacz czy nie. (Nie)stety nie mam jakiegoś wybitnego słuchu i nie potrzebuje wyśrubowanych parametrów za niebotyczne ceny :>

ps. przed chwila natknełem się na niezwykłą ciekawostke - odkryłem drugi internet :D Mialem tą stronę w firefoxie jako ulubione - otwieram, patrze 1 odpowiedz od "Molibden", wiec zalogowalem się chcąc odpisac, a tu się okazuje ze odpowiedzi są 2 ale ... nie ma ani jednej od Molibdena...hmmm strange world,eh ? ;)

zasadniczo 300zł to malo druga sprawa jest nastepujaca czy masz jakie kolwiek pojecie o elektronice domniemam ze nie wiec problem bedzie wiekszy

hmm slusznie domniemasz, dopiero elektronike studiuje :) wiec jak to kazdy student przyswajam ile sie da,czyli bywa slabo ;)

hmm juz sie dowiedzialem ze moje biedne glosniki trzeba jednak podlaczyc przez wzmacniacz bo jednak impendancja 8ohm robi psikusa...

No i wciaz nie mialem czasu zrobic im zdjecia :/ tj, moze i czas znajde ale czego konkretnie ta fotka ma byc?? glosnik jak z zewnatrz wyglada kazdy wie :D

w takim razie czeka mnie wzmacniacz + sub - o ile jest konieczny - bo nie wiem jakie maja pasmo przenoszenia te moje glosniki...a mysle ze google tez tego nie bedze wiedzial. ( edit: tak, google nie wiedzial :) )

wiec zostalo :
1. jak latwo sprawdzic co nalezy w nich wymienic...na ucho to raczej nie bo mam przydeptane troche :D
2. tani wzmacniacz,sub. kupic/zrobic o ile nie bedzie skomplikowane i b.czasochlonne? :)

Hm chyba coś zjadło mój wpis... coś nawaliło.

Nie......... to było w wątku niżej - założyleś 2 takie same. Wszystko działa.

Wskrócie powiem tyle: posłucgaj tych głośników, czy gra nisko- i wysokotonowy w kazdym - to mialem na mysli, aw jakim stanie jest zawieszenie i czy wytrzymują większa moc - tyle można "uchem" zrobić.
Karta dżwiekowa wysteruje słuchawki ale nie takie głośniki, teraz już zwykle robią tylko z wzm. operacyjnym na wyjściu i końcówek, nawet 1-2W chyba nie wsadzają (tak mi się wydaje).

Zrobienie wzmacniacza - na poczatek do tych Unitr wystarczy wzm. na TDA1554Q - było kilka wątków, schematów na Forum, układ banalnie prosty a może też napędzić suba bo to końcówka 4-rokanałowa, ale zwykle pracuje jako mostek. Zmieści się wkompie w doku stacji CD-ROM.

Molibden napisał:
Hm chyba coś zjadło mój wpis... coś nawaliło.

Zrobienie wzmacniacza - na poczatek do tych Unitr wystarczy wzm. na TDA1554Q - było kilka wątków, schematów na Forum, układ banalnie prosty a może też napędzić suba bo to końcówka 4-rokanałowa, ale zwykle pracuje jako mostek. Zmieści się wkompie w doku stacji CD-ROM.

o to jest cos :) bylem z kumplem obadac sprawe - powiedzial mi ze sredniotonowy jest do wymiany.dziwne, bo zrobil to organoleptycznie czyli za pomoca macania :] no nic. na razie widze ze czas zrobi ten wzm. na tda1554q jak to Molibden mi radzi, i wreszcie posłuchac jak to rzeczywiscie gra :] dzieki tedy, i pozdrawiam, pewnie sie odezwe jak sie okaze ze nie gra tak jak trza :D

Niskośredniotonowy - jak już - coś się temu koledze z tym macaniem [ehem...] pomyliło... skąd wie, że głośnik do wymiany?!
Glosników trzeba posłuchać ze wzmacniaczem a nie wpychać im membranę do środka.

Powrót