• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stare radia Beckera - Grand Prix BE0612 i Europa BE0749

Reakcji
0
Hej,

Zostałem obdarowany dwoma starymi radiami Beckera. Egzemplarze z późnych w123 (beczek), wczesnych w124 (baleronów). Radia mają podobną przypadłość. Po włączeniu zasilania działa podświetlenie, ale jest głucho i na wyświetlaczu i na w głośnikach.

Elektronik ze mnie marny chociaż jestem w stanie wlutować/wylutować elementy przewlekane coś pomierzyć multimetrem. Sprzętów jeszcze nie rozbierałem (oprócz zdjęcia pokrywy wierzchniej i spodniej - aby dalej się dostać potrzebuję specyficznych kluczy które zostawiłem na działce).

Bez specjalistycznej wiedzy nawet jak się dostanę do środka to prawdopodobnie niewiele zdziałam - jeżeli będą jakieś upalone elementy/spuchnięte kondensatory elektrolityczne to mogę je wymienić.

Czy ktoś forumowiczów dysponuje doświadczeniem z napraw Beckerów z połowy lat 80tych? Może macie jakieś service manuale do tych modeli? Może ktoś jest w stanie powiedzieć co może być przyczyną takiej usterki (chociaż wydaje się ona dość ogólnym objawem).

A tak żeby było wiadomo o czym mowa to poglądowe foto z internetów:
Becker 612
be612.jpg

Becker 749
be0749.jpg

Pozdro i z góry dzięki za pomoc.

612 nie ma funkcjonalności kodu.
749 wymaga podania kodu jednak to powinna ochoczo sygnalizować napisem Code na wyświetlaczu tymczasem jej wyświetlacz milczy :( W sensie widać jedynie podświetlenie. Nawet w przypadku gdy użytkownik wpisałby N razy błędny kod to coś tam wyświetla. Jak przywiozę śrubokręt to odczytam ten eeprom, ale wygląda to raczej na usterkę czegoś w radiu.

Ostatnia edycja:
Powrót