• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Statyw do wiertarki

Jesli nowa to wielkiego wyboru nie ma, różne firmy, nazwy ale towar zawsze ten sam, tak samo lichy. Najlepiej isc do sklepu i wybrac ta co ma najmniejszy luz na pinoli. A jak z neta to loteria...
Z urzywanych masz juz ciekawszy wybór. Ale musisz poszukac, poczekac, cos sie trafi. Tato kiedys polowal na taka, po 2 misiacach wyczail za 400zl taka jedna, super sztywna i konkretną. Bez porownania do tych chinskich

Hmm, jak się nada do WS, to będzie trzeba pomyśleć (przy grubych wiertłach musi to być w miarę trwałe).

Jeszcze chciałbym przełącznik nożny dorobić, stycznik czeka, nawet na zwykłej wiertarce w statywie bez tego jest trochę ryzykownie...
Macie coś do polecenia, czy kupić najtańszy na all?
http://allegro.pl/cfs-101m-wylacznik-nozny-metalowy-torun-nowy-i5815496828.html (CFS- 101M WYŁĄCZNIK NOŻNY METALOWY TORUŃ NOWY)

ja mam wszystko einhell'a, kończę dom i nie narzekam, ale używam serie czerwoną expert

Miałem wiertarkę WS-15, precyzyjna, solidna maszyna, ale wielka i ciężka, z racji wieku co raz mniej mam zapału do majsterkowania, więc postanowiłem ją zamienić na coś mniejszego, co będę mógł wstawić w kąt warsztatu kiedy nie potrzebuję. Posprawdzałem większość dostępnych w marketach wiertarek stołowych do 600 zł (pod różnymi nazwami, ale wszystkie jakby z jednej Chińskiej fabryki) każda ma duży luz wrzeciona, na niektórych bicie osiowe, przejście z WS-15 na taki sprzęt to trauma :( Ponieważ mam solidną wiertarkę ręczną BOSCH GBM13-2RE zacząłem się rozglądać za statywem. Kupiłem starego Vocrafta, miał kasowanie luzu na kolumnie, był do przyjęcia ale brakowało trochę wysięgu - 125 mm (WS-15 to aż 200 mm). Znalazłem test statywów w niemieckim piśmie dla majsterkowiczów, już miałem kupić nowszego Volfcrafta który w teście zajął 3 miejsce (chociaż w teście wykazano 1 mm luzu na wiertle) kiedy na portalu aukcyjnym pojawił się zdobywca 1 miejsca - BOSCH DP500 w cenie 580 zł (z przesyłką), a dodatkowo możliwość kupna na raty 0% na 20 rat (29 zł miesięcznie :) ) Statyw rewelacja, ZERO LUZÓW!, płynny przesuw, ergonomia (kolumna umieszczona niesymetrycznie pozwala wygodnie zamocować wiertarkę). W Polskich sklepach ceny tych statywów są CHORE! nawet 1100 zł, najtaniej znalazłem 739 zł, a cena np. z Amazona - 130 EUR. Producent niestety oszukał w podanych parametrach wysięg, piszą wszędzie 165 mm w rzeczywistości jest 145 mm.

Załączniki

Zaczynam zastanawiać się czy nie składać statywu na szynie z lozyskami liniowymi czy jak to się nazywa, coś jak prowadnice przy cnc. Widziałem że mocowanie do wrzeciona np kressa pod to się też dostanie a kress ma wymiar jak większość wiertarek może to też jest jakiś sposób

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Zaczynam zastanawiać się czy nie składać statywu na szynie z lozyskami liniowymi czy jak to się nazywa, coś jak prowadnice przy cnc. Widziałem że mocowanie do wrzeciona np kressa pod to się też dostanie a kress ma wymiar jak większość wiertarek może to też jest jakiś sposób

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Też coś takiego mam w planach tylko jeszcze dodałbym poruszanie się po osiach XY z odczytem pozyncji zrobionym na tanich suwmiarkach elektronicznych. Wtedy zniknie problem dokładnego wiercenia otworu pod cyrkiel.

kurcze chyba trzeba zacząć produkować te statywy, mechanicznie tam nic wielkiego nie ma, a ceny jak za zborze...

Nie wiem czy już było ale osobiście polecam statyw Celmy PRXa6, troszkę już otworów wierciłem i oprócz niewygodnej pojedynczej rączki nic nie mam do zarzucenia.

Dzisiaj obejrzałem w sklepie statyw do wiertarki PROMA DS-43N. Jak za około 260 zł to przyzwoity sprzęt.

Porównując zdjęcia PROMY DS-43N i Celmy PRXa6 to są to takie same konstrukcje z różnicą, że PROMA ma chyba ruchomy uchwyt wiertarki - ale to tylko na niekorzyść.

Powrót