• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stereo do peceta: jakość, dobre zejście i małe wymiary - da się to połączyć?

• Autor wątku Autor wątku rzymo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Chyba wszystko zawarte w temacie, czyli:
- stereo do peceta, z nastawieniem na muzykę/jakość, ale odpowiednie zejście też się przyda (gry+filmy),
- sprawą krytyczną jest objętość monitorów (2.0) / satelit (2.1) - nie ma szans na poprawne rozstawienie monitorów np. 12-15 litrów,
- są jakiekolwiek szanse na 2.0, czy raczej od razu iść w 2.1?
- budżet: czterocyfrowy, mocno ruchomy, jak będzie warto to nie ma problemu z dołożeniem, zestaw ma być na dłuuugo - czyli raz a dobrze, niestety małe wymiary niosą spore ograniczenia.

Niedługo będę robić małe monitory na biurko do komputera. Szerokopasmowy + niskotonowy z membraną bierną. Pomysł na kolumnę podsunął mi Oskar. Obudowy się już robią, głośniki już na miejscu :) Ale niestety jeszcze to chwilę potrwa...

Możesz zdradzić jaki woofer? Patrzyłem np. na Tang Band W5-1138SMF. Niby tylko pięć cali, a potrafi przepompować sporo i według symulacji schodzi poniżej 40Hz/f3 w małej obudowie.
Bass reflex wychodził mi kosmiczny (średnica/długość) jak na wielkość głośnika i obudowy, co do membrany biernej nie miałem pomysłu...

Ostatnia edycja:
a zobacz stx electrino m-100 aktywne
nie sa strasznie duze i maja wbudowany wzmacniacz z kompletem wejsc ;)

tez mam na pomiarach nowe monitorki na 4" stx z nowym wysokotonowym
czekam tylko na nowy cd ;)

Jeśli chcesz małe,dobre i z zejściem, to może coś na midwooferach Purifi? Na razie mają tylko 6" ale będzie też 4".

1b1d0a21c0a879747eeb45cb95e70939_1583167110.jpg
afea9d50cd97bde58c42a756400a1b61_1583167114.jpg

5 litrow b-r
https://stx.pl/w-11-100-8-mc.html
+
https://stx.pl/t-9-100-8-ms.html

jakas tam zwrotnica juz jest. gra to przyjemnie. wysokie sa lagodniejsze niz w PC, srednie tony pelne i naturalne (w wersji z missionem byly nieco matowe) a bas jest, mimo ze wyraznie slychac ze wysoko strojony
jeszcze kilka zabaw i moze bedzie gotowy projekt ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeśli chcesz małe,dobre i z zejściem, to może coś na midwooferach Purifi? Na razie mają tylko 6" ale będzie też 4".

fajne :D
ktos to w kraju sprzedaje? czy tylko z ich sklepu?

Hmm...

boenickeaudio_w5.jpg

IMG_1432.jpg

Jeśli pójdę w typowe stereo, a nie 2.1 to właśnie o czymś takim myślałem... :) Na pierwszym zdjęciu SLS 5.25" (?), na drugim zdjęciu TangBand W5-1138 + w obu Fountek FR88EX, w niecałych 7 litrach brutto.
W tym Founteku ciut mi brakowało góry (wybrzmiewanie talerzy), ale myślę że ciekawsza szerokopasmówka by się znalazła. A może sama filtracja od dołu by wystarczyła... (słuchałem go tylko w pełni szerokopasmowo).

Teraz widzę, że TangBand sprzedaje zestawy woofer W5 / W6 + membrana bierna, też jakiś koncept, zamiast rozważania jak duży BR się zmieści...
http://www.tb-speaker.com/products/pr14-b

Ostatnia edycja:
Pewnie znów kupię te Founteki - z czystej ciekawości :) Żeby sprawdzić to, czy jak odetnę je od dołu, to góra się poprawi... Na to liczę, bo brzmieniowo głośniczki bardzo mi podpasowały.

Oczywiście że bez wspomagania dołem basu z tego nie będzie (i ma to mało sensu, podobnie jak w TB 3-4", okolice 150Hz i niżej to spory wzrost zniekształceń) - stąd też wrzuciłem fotki kolumienek, w których za bas odpowiadają 5" woofery. I taka koncepcja pasuje mi bardziej niż zestaw 2.1 ;)

Ostatnia edycja:
Ja robię na tym founteku też tylko że z dużo mniejszym wooferem (SLS-85). Tak jak @charLeS wspominał. Kolumienki typowo na biurko więc jeszcze mniejsze, ale jak to wszystko wyjdzie to się zobaczy :) . Na razie czekam na docięte płyty. Też jestem ciekaw jak ten fountek zabrzmi. Pełnopasmowo tez mi brakowało góry z niego trochę ale myślę że to się jakoś ogranie :) .

P.S o ile mi wiadomo to w boenicke siedzi niższy model fe85 a nie fr88ex.

W tym Founteku ciut mi brakowało góry (wybrzmiewanie talerzy), ale myślę że ciekawsza szerokopasmówka by się znalazła. A może sama filtracja od dołu by wystarczyła... (słuchałem go tylko w pełni szerokopasmowo).

Brak modulacji basem dobrze wpływa na odbiór pozostałego pasma, natomiast filtr od dołu nie pomoże na górę, w sensie że będzie jej więcej.

Tzn. nie wiem czy się dobrze rozumiemy - mam wrażenie, że jak zmuszałem tę 3 calówkę do grania pełnym pasmem to góra była taka przytłumiona. Liczę na to, że jak odbiorę jej konieczność grania 'dołem', to i pokaże nieco więcej w wyższym zakresie...

Tzn. nie wiem czy się dobrze rozumiemy - mam wrażenie, że jak zmuszałem tę 3 calówkę do grania pełnym pasmem to góra była taka przytłumiona.

Jeśli wytniesz bas, to z automatu góry będzie "więcej".
Natomiast szerokopasmówka z racji swojej konstrukcji nie zagra tak jak głośnik wysokotonowy.

Powrót