• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stereo za 1000 zł !?

Jedyną sensowna opcja do 200zl to wzmaki jvc. Grają nawet spoko i do 200zl jest tego dosyć dużo. Co nie zmienia faktu że wolałbym już tda7492 chyba chociażby ze względu na mały rozmiar.

Kilka lat temu kupiłem swojego Sansui AU-G33X za 400zł (nieco przepłaciłem) w bardzo dobrym stanie. Gra to już na prawdę bardzo ok. Do tego mam kolumny wg projektu Pawła S na STXach. Na poczatek to na prawdę bardzo dobry zestaw. Materiały do ich budowy pochłonęły około 600zł. Do tego własna praca. Podstawa już jest.

Później jakiś fajny tuner radiowy do kupienia w przedziale 100-200zł. Za podbne pieniądze można też rozbudować zestaw o podstawowy odtwarzacz CD.

Za kwotę 500zł to można parę fajnych borysowych wynalazków zrobić w "tymczasowej obudowie" i będzie to najlepsza opcja. Trzeba tylko umieć lutować i czytać :-)

heh tylko z całego 1000 na głośniki zostanie 500... te tpa3116 są spox... bardzo budżetowo to za 40-50zł można płytkę ogarnąć i wsadzić do środka głośnika..

W tych wzmacniaczach za 100 (głównie na tpa3116 i 3118) problemem jest źródło... wzmacniacze zazwyczaj są całkiem znośne.. więc podłączenie jakiegoś telefonu ewentualnie komputera z aux sensownym może robić sporą zmianę..

Kiedys dosc tanio wychodzilo zbudowanie Gainclona, ktorym ludzie sie jarali niemilosiernie. Jak rozumiem, dzis juz przestal tak grac i konkurencja ostro odjechala do przodu?

ali też ma LM3886.. ;-) podobna cena - tylko musisz zainwestować w chłodzenie i trafo... do klasy D podpinasz zasilacz z laptopa.. najlepiej z demobilu.. to zazwyczaj wychodzi taniej...

To fakt, mozna podlaczyc nawet akumulator. Inne wyjscie, to zakup uszkodzonego wzmacniacza i albo naprawic niedrogo, lub wykorzystac jako opakowanie, zasilanie i chlodzenie do lepszej koncowki mocy.

Do starej obudowy też klasę D można wsadzić ;-) i tak w koło macieju... komu co się trafi i ile chce przeznaczyć na to czasu...

Za klasą D przemawia też dbanie o carbon footprint... choć idzie zima.. więc będzie się czym ogrzewać można ;-)

tak czy inaczej cena/jakość tych płytek ewentualnie całych wzmacniaczyków - oraz wrażliwość na zasilanie (tj. nawet impulsowe zasilacze są wskazane.. ) mocno kuszą... choć niestety są to produkcje bardzo tanie - i masowe- więc dobrze wybrać jakiś model który ktoś już przetestował bo trafiają się (z zasłyszenia) niezłe wynalazki..

Tylko na końcu pojawia się pytanie, jaka jest różnica w brzmieniu? Klasa D ma już swoich wiernych zwolenników, co nie ulega wątpliwościom.

Niestety trzeba porównywać... wątpię, żeby się komuś chciało z tym jeździć i weryfikować... jak ktoś chce mogę jakieś małe klasy D udostępnić.. w klasie AB mam tylko audiolaba8000...

Mnie się nie udało nawet poprzepinać między pokojami to porównania w jednym miejscu ;-).. ale zbliża się zima.. może coś sprawdzę..

Tylko na końcu pojawia się pytanie, jaka jest różnica w brzmieniu? Klasa D ma już swoich wiernych zwolenników, co nie ulega wątpliwościom.

Klasa D z grubsza charakteryzuje się niesamowitą szybkością i precyzją. Obecnie będe przechodził z IRS2092 na hypexowego nc2k.
Powiem tak, do "grzejników" za żadne skarby bym nie wrócił ;)

Tylko wtedy Oskar koszta lecą do góry a mówimy o sztywnym budżecie. Poza tym taki wzmacniacz najprostszy da radę w przypadku średniej wielkości monitorów/podłogówek. Nie powinno być tragedii. Przy tym co zamówiliśmy będzie trochę dłubaniny ;)
Nie dadzą rady żadnym podłogówkom :)
To są minigówienka do napędzania minigłośniczków i tyle
Po podłączeniu tego do podłogówek jest tragedia i słuchać da się tylko cicho przy zachowaniu niskich poziomów głośności
To trochę podobne do słuchania z telefonu , niby da się ale .......

Klasa D z grubsza charakteryzuje się niesamowitą szybkością i precyzją. Obecnie będe przechodził z IRS2092 na hypexowego nc2k.
Powiem tak, do "grzejników" za żadne skarby bym nie wrócił ;)

czekam na paczkę własnie z 2 płytkami na IRS2092 możesz coś więcej powiedzieć o brzmieniu?

Nie dadzą rady żadnym podłogówkom :)
To są minigówienka do napędzania minigłośniczków i tyle
Po podłączeniu tego do podłogówek jest tragedia i słuchać da się tylko cicho przy zachowaniu niskich poziomów głośności
To trochę podobne do słuchania z telefonu , niby da się ale .......
Naprawdę jak nie wiesz to nie pisz. Taki tda7498 spokojnie pociągnie podlogowki normalne.

Różnica między np. TPA3116 czy IRS2092 z driverami i podwójną parą na 100V zasilania jest delikatnie mówiąc solidna, ale bez przesady, jedno i drugie rozwiązanie napędzi z powodzeniem typowe kolumny podłogowe na 8" w basie do normalnego słuchania muzyki w domu.

Naprawdę jak nie wiesz to nie pisz. Taki tda7498 spokojnie pociągnie podlogowki normalne.

Sprawdzałem, dostaje zadyszki już przy średnich poziomach głośności
Każdy scalaczek bez tranzystorów na wyjściu
Z tańszych godna polecenia jest konstrukcja na IRS2092, ale za 2 stówki jej nie ogarniesz

Ostatnia edycja:
Ogarniesz. Wzmaki na IRS2092 są teraz już od 50-60zl na aliexpress za jeden kanał. Sure na irs2092 kosztuje 130zl i jest już w wersji stereo. Wyjdzie trochę ponad 200zl albo około 200zl w zależności jaki użyjesz zasilacz. Czy sprawdzałeś konkretnie tda7498 (nie chodzi mi o "każdy scalak bez tranzystorów na wyjściu" tylko ten konkretny)? Najlepiej jeszcze podaj płytkę z jakiej korzystałeś. Oczywiście pomijam obudowę bo to kwestia indywidualna. Poza tym to za duże generalizowanie. Można mieć podlogowki na 13cm wooferze jak i na 30cm. Podaj konkrety o jakich głośnikach mowa.

Ostatnia edycja:
Sprawdzałem, dostaje zadyszki już przy średnich poziomach głośności
Każdy scalaczek bez tranzystorów na wyjściu
Z tańszych godna polecenia jest konstrukcja na IRS2092, ale za 2 stówki jej nie ogarniesz

a od kiedy to te scalaczki nie maja tranzystorów na wyjściu? :)

Powrót