• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sterowanie wzmakiem

Reakcji
14
Irek coś podobnego projektuje :). Niedługo powinno być dostępne... i jeszcze te bajery ;).

irek robi ale wypasiony wiec napewno tanszy niebedzie ;]
no i ze wzgledu na program (prawa autorskie) watpie zeby byl dostepny do samodzielnego montazu

No ja bym potrzebował:
- selektor 4 wejściowy
- regulację głośności na przekaźnikach ;)
- wybór 1 z 2 wzmacniaczy (słuchawkowy czy kolumnowy)

To dopiero wypas ;).
Może kiedyś zrobię, ale narazie kończę magisterkę i nie mam czasu zająć się swoją ulubioną dziedziną :P.

Szopler napisał:
Irek coś podobnego projektuje :). Niedługo powinno być dostępne... i jeszcze te bajery ;).

to wiem. jak bedzie dostepny napewno zamowie, ale na razie o projekt Irka nie pytam...

chciabym kita jak z linka ktory podalem ale tanszy niz tm przedstawiony...

[ Dodano: 2008-07-04, 14:08 ]
Pawel S. napisał:
tanszy uklad jest w AVT - 60zl
o ktorym kicie dokladnie mowisz ?;)

AVT 594 - sam to kupilem. drogo wychodzi glownie za program. jakbys potrafil obejsc zabezpieczenia i zgrac program to by bylo taniej ;)

Mam gdzieś w archiwum własny projekt na atmega8 sterujący dwoma alpsami, LCD, selektorem poprzez port expander i jeszcze dwoma przekaźnikami od włączania wzmaków, tylko, że samo PCB jest spore, do tego selektor na osobnej płytce i panel przedni, więc super tanio to nie wyjdzie. Oprócz tego mam pre na TDA7313 z RTC i bajerami, pisałem na audiomanii, jakby co to daj znać na priv to mogę udostępnić. BTW program do tego kitu z AVT mogę napisać bo to godzinka roboty, ale lepiej zaprojektować od nowa PCB, dorzucić selektor i gniazdo do programowania ISP.

Pawel S. napisał:
mkul, jak tam wlasnie temat preampa na audiomani? :>
Na audiomanii wątek umarł, ale jedna osoba stamtąd i dwie z zewnątrz już go zrobiły i wygląda na to, że wszystko działa, powstały dwie wersje softu pod LCD 1x16 i 2x16 poza tym ma wszystko co się dało dodać, budzik ze stopniowym zwiększaniem głośności, wyłącznik ze ściszaniem, regulacja podświetlenia na PWM, włączanie/wyłączanie dwóch wzmaków i to wszystko co ma TDA7313/18 + zegar, jedyne co mi nie do końca odpowiada to sam TDA, do wysokiej klasy sprzętu lepiej pomyśleć o czymś lepszym, dlatego powoli kończę projekt preampa do kina na 3xPGA2311;)

mkul, czy mi sie wydaje czy to Ty tez piszesz soft dla irka? bo niewiem na co sie zdecydowac w przyszlosci...

Pawel S. napisał:
mkul, czy mi sie wydaje czy to Ty tez piszesz soft dla irka? bo niewiem na co sie zdecydowac w przyszlosci...
nie mam pojęcia kto pisze soft dla Irka;) BTW jeszcze mam opracowane PCB na 3xTDA7318 do kina, ale nietestowane, jakby był ktoś chętny żeby to dokończyć to niech da znać

juz to przerabialismy teoretycznie - jedyny sens jest zastosowac to do komputera :/
a ja nawet niemam dokonczonego stereo wiec o kinie narazie nie mysle :lol:

Tak wygladaja moje moduly. Bedzie kilka wersji rozniacych sie zasadniczo (scalak lub motopotek do volumu) jak i szczegolami (czarne switche lub podswietlane). No i jeszcze kilka innych opcji.

Załączniki

• zdalne_standard_209.jpg
    zdalne_standard_209.jpg
    27.1 KB · Wyświetleń: 0
  • zdalne_lux_162.jpg
    zdalne_lux_162.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 0
  • selektor_vol_scalak_176.jpg
    selektor_vol_scalak_176.jpg
    36.7 KB · Wyświetleń: 0
  • selektor_vol_motopot_639.jpg
    selektor_vol_motopot_639.jpg
    33.2 KB · Wyświetleń: 0
To ostatnie troche bez sensu... Potek chcemy mieć na przodzie wzmaka a rca z tyłu... wszystko na jednej płytce ?? Dziwne... chyba, że to wersja only for tests ;).

super :D czyli prototypy juz sa - czekamy na kogos testy
Szopler, potek jest tam dla zminimalizowania drogi syganlu i wyeliminowania zaklucen. dajesz przedluzke na oske potka i jazda :cool:
irku, czy potek ALPSa tam pasuje?

To widze ze kolega troche zacofany w technice audio. Potek umieszcza sie jak najblizej selektora wejsc a do przedniej plyty biegnie przedlurzacz osi.
To rozwiazanie jest juz pkazane w prototypie uniampa gdzie rozniez obrotowy selektor wejsc jest tak przedluzony. Jest to rozwiazanie dosc drogie dlatego tylko lepszej klasy wzmacniacze maja takie rozwiazania.
Sam potencjometr z silnikiem jest dosc drogi dlatego mam uniwersalne rozwiazanie opcjonalne na tanim regulatorze scalonym. Alternatywnie bedzie mozna wlutowac zwykly potencjometr a przekaznikami sterowac za pomoca malej plytki z sekwencyjnym przelaczaniem przekaznikow.
Zmotoryzowany alps nie pasuje, zreszta przy cenie tego potencjometru nie ma on zadnego sensu.

Lekko się wygłupiłem :oops:. Przyznaję - nie pomyślałem o przedłużce...
I gdzie w PL można dostać switche Highly (po za TME)?

irek napisał:
Jest to rozwiazanie dosc drogie dlatego tylko lepszej klasy wzmacniacze maja takie rozwiazania.
rurka aluminiowa + lozysko przy froncie + tuleja montazowa - jakby niepatrzec 5zl w detalu :???:
irek napisał:
Zmotoryzowany alps nie pasuje, zreszta przy cenie tego potencjometru nie ma on zadnego sensu
wiem - ale trafia sie ludzie ktorym niebedzie pasowal ten "tani" potencjometr. no a takiego alpsa mam 2szt z odzysku ;)

Powrót