bart210 napisał:
Nie lepiej kupić gotowy sterownik?
Nie znalazłem takiego, który spełniałby moje założenia.
Pawel S. napisał:
pewnie niedozwolone ziele zeby sobie dorobic na lewo
Głodnemu chleb na myśli, nono... :mrgreen:
Zabawne jest to, że jak zapytałem o sterownik programistów w pracy, to od razu pomyśleli o tym samym

Od razu widać co kto lubi :razz:
Ale do rzeczy;
Nie będzie to jakaś wielka, profesjonalna szklarnia tylko mała szklarnia przydomowa o powierzchni 12sqm (tzw.ogród zimowy).
Chciałbym aby sterowanie temperaturą oraz wilgotnością odbywało się w sposób automatyczny.
Najprościej opiszę co chciałbym uzyskać na podstawie sterownika, który najbardziej zbliżył się do moich założeń:
http://allegro.pl/item641863650_sterownik_terrarium_wilgotnosci_temperatury_oswi.html
Sterownik ma teoretycznie wszystko co potrzebne, ale ja potrzebuję po dwa kanały zarówno dla regulacji temperatury (chłodzenie w dzień, dogrzewanie w nocy) jak i wilgodności (osuszanie/nawilżanie). Do tego źródło ciepła jak i chłodzenia miałoby być sterowane płynnie. Po pierwsze; chcę uniknąć sytuacji gdy temperatura przekroczy pewną wartość i nagle włączą się wentylatory powodując nagły, głośny szum. Po drugie; źródłem ciepła będą promienniki podczerwieni, które nie mogą być włączane okresowo na pełną moc,- muszą być sterowane płynnie (PWM).
Moje kombinacje mogą się Wam wydać nieco dziwne, ale nie mam kasy na klimatyzator z jonizatorem, a poza tym posiadam już wentylatory oraz promienniki więc chciałbym je do tego wykorzystać.
pegelmesser, zdaję sobie sprawę, że to nie jest prosta sprawa, dlatego szukam kogoś kto zajmuje się takimi rzeczami i podejmie się wyzwania

Sterowniki, które proponujesz nadają się raczej do zastosowań przemysłowych, ja chcę coś bardziej "oswojonego", sterownik z przejżystym menu, który pokaże mi wszystkie nastawy na LCD.