• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sterownik wentylatora

odswiezam temat bo po dlugim czasie zabralem sie za montaz sterownika questera...

no i wkurzylem sie bo nie dziala!
jak nie doprowadze tego do uzytku to wywalam na smieci i biore sie za irka regulator...

irku, w tym ukladzie da sie jakos regulowac punkt zalaczania wentylatora?

panowie, czy moglby mi ktos powiedziec czy ten irka uklad bedzie dzialal przy nizszym napieciu?
u mnie jest ok 30-33v

dzieki - czesci kupione i ide to skladac

---------- Post dodany o 16:27 ---------- Poprzedni post o 13:18 ----------

rezystorem na bazie dobiera się punkt zadziałania

czyli zmieniajac rez 10k przesuwam punkt dzialania ukladu?
ale jakie wartosci w ktora strone?

uklad dziala, ale chcialbym zeby przy temp pokojowej sie nie krecil lub ledwo

---------- Post dodany o 16:41 ---------- Poprzedni post o 16:27 ----------

potencjometr w uklad i juz wszystko wiem ;)
obnizenie wartosci podnosi prog zadzialania

Sprawdzanie wszystkiego empirycznie nie jest dobre, do tak prostych układów jest dobrze znać podstawy. Oszczędza to czas i nerwy a często i pieniądze.
Jest to wtórnik emiterowy i darlington do uzyskania dużego wzmocnienia prądowego więc prąd bazy można w obliczeniach pominąć.
Na bazie masz dzielnik zasilany z 15V składający się z ntc i rezystora. Napięcie na wentylatorze będzie równe napięciu na bazie pomniejszone dwukrotnie o napięcie polaryzacji Ube=~0.6V. W warunkach pokojowych na wentylatorze będzie ~6V.

Tak wygląda charakterystyka NTC 10k:

ntc10k.jpg

Wzór na dzielnik na pewno znasz i potrafisz to policzyć.

no to cos mi sie czekac nie chcialo i dobralem to doswiadczalnie
zaczalem bawic sie potencjometrem i ustawilem wg siebie optymalny punkt rozpoczecia pracy
zasilanie jest 28v a rez zmienilem na 6,8k

teraz wentylator zalacza sie jak radiator nagrzeje sie do "przjemnych" temepratur (pewnie cos ok 30-40 stopni)
ciekawa sprawa wyglada w druga strone - Q chyba niepotrzebnie wprowadzil "petle histerezy" poniewaz najtrudniej "rozbujac" wentylator. gdy juz sie kreci to zwalnia ale nadal sie kreci. nie zauwazylem zeby sie on zatrzymal

Ale jak go zatrzymasz palcem to już nie ruszy. To tak jak z pchaniem samochodu. Najwięcej siły wkładasz aby "go ruszyć" z miejsca a potem już idzie dużo lżej. Analogicznie wentylator potrzebuje więcej prądu aby ruszyć a potem kręci się nawet z prądem niższym od "rozruchowego"

Kiedyś znalazłem na rosyjskim forum rozwiązanie zabezpieczenia końcówki.

Jak widać na schemacie posiada poza zabezpieczeniem przed stałym na wyjściu także kontrolę wentylatora i zabezpieczenie przed przekroczeniem krytycznej temperatury.

Może komu się zechce sprawdzić (choć jak pamiętam: to jeden z najczęściej budowanych układów z kontrolą temperatury przez rosjan-więc chyba jest OK).

A przy okazji pytanie do znawców: czy ma ten układ opóźnione podłączanie głośników (układ na tranzystorach VT3-VT6?)?

Załączniki

Nie na temat...
Ten żółty przewód jest zwierany do masy, albo 2 razy na obrót, albo 4 razy na obrót, nie pamiętam jak dokładnie.

Powrót