• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Strobo sterowany z Kolorofonu

Reakcji
0
Witam.
wytłumacze co chce zrobić,
mam mały stroboskop i chcę (w tym problem) pobrać gdzieś z lini, sygnał basu, po prostu gdy kick/bass daje sygnał, aby dawał na przekaźnik np te 5V albo ile tam (regulowane potkiem) a ten przekaźnik z kolei steruje niskonapięciowo np maśą potencjometra częśtotliwości błysku (zwarcie/rozwarcie) i dodatkowo Hz mrugnięć by była i mrugałby tylko w uderzenia..
Myślałęm o kupnie kolorofonu i z lini czerwonego światła pobrać napięcie na przekaźnik // chyba że można to taniej zrobić ?
Co koledzy sądzą?

Myślałęm o kupnie kolorofonu i z lini czerwonego światła pobrać napięcie na przekaźnik // chyba że można to taniej zrobić ?

kilka lat temu byly popularne takie neony w formie ramki do radia samochodowego ktore mialy 2 opcje swiecenia - stale i wlasnie w rytm basu (wbudowany "mikrofon")
poszukalbym czegos takiego jako sterownika

Działa.. ale testy narazie na cicho robione.. sensor z pseudo neonów reaguje na bas, zasilam go 9V z zasilacza jakiegoś z szuflady, tyle samo jest przekazywane na przekaźnik 12V, przekaźnik reaguje i zamyka obwód na potencjometrze częstotliwości (przy otwartym nie błyska)
spoko akcja ale zauważyłem że takie mocniejsze stroba mają już sterowanie głosem...

Powrót