• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Strojenie BR... :-/

Reakcji
0
Mam pytanie za 100 punktów :-)
Czym sugerowac sie przy strojeniu obudowy BR??

a)przeznaczeniem subwoofera,
b)wykresem impedancji głośnika,
c)jeszcze czymś tam innym ... ??

Bo co temat znajduje coś nowego i sam już nie wiem z czym to się je :)

No dobra... a co z zastosowaniem dwóch BR o różnych średnicach i długościach?? Czy przy takim zabiegu można stroić na 2 częstotliwości :-) ?? A tak przy okazji czy byłby sens tworzyć obudowe z głośnikiem w środku jako przegrodą.... a każdą z powstałych 2 komór stroić na różne częstotliwości?? Jest w ogóle coś takiego stosowanego w konstruowaniu subwooferów??

MormoN, nie rób se balaganu w rurkach bo i tak br musi zostać zestrojony na określoną częstotliwość.To co dalej piszesz sugeruje mi konstrukcję band pass ale może opisz dokładniej o co Ci biega.

Temat założyłem w celu poszerzenia mojej wiedzy o akustyce a ostanio naszło mnie właśnie na takie spekulacje... :) O co mi biega?? Band pass to obudowa 2-komorowa z dwoma tunelami BR czy z jedną komorą zamkniętą i drugą BR?? Bo jesli z dwoma BR to wychodzi na to ze w praktyce można zestroić każdą komorę na inną częstotliwość... Ciekawe jaki by był z tego efekt :/ Jak zachowywał się głośnik... itd.

a moze zamiast sie pytac bys sobie po prostu posymulowal w winisd - odpowie to na twoje zadane pytania.

ja takze jestem ciekaw co by bylo gdybym wstawil 2 rozne rurki do jednej budy,2 rozne strojenia? raczej nie...

no pomyslcie logicznie - byloby przeciez jakies wypadkowe strojenie, miedzy dwoma tymi granicznymi...

strojenie będzie wynikiem wumarycznej objętości powietrza w rurkach i ich sumarycznej średnicy

nieda się zestroić jednej komory na dwie częstotliwości

No dobra w jednewj komorze z dwoma tunelami uzyskamy jakies tam wypadkowe strojenie... ale w 2 komorach 6thBP każda komora będzie miala swoje strojenie :-) czyli sub mozna zestroic na 2 czestotliwosci... no i w winisd mozna wyliczac dla kazdej komory inne strojenie :-) ale z symulacji nie wychodzi nic ciekawego :/

jesli wydaje sie wam ze mozna przy pomocy programu symulacujnego dobrze zaprojektowac obudowe band-pass to jestescie w wielkim bledzie. takiej obudowy nie da sie zrobic bez pomiarow , eksperymentow z zestrojeniem i objetosciami, takze kilka(nascie) obudow sie kłania...zanim beda jakies efekty. takce radze pozostac przy BR lub closed ( co tez wymaga pomiarow:) )

Powrót