• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Strojenie skrzynki subwoofera

Reakcji
0
Witam.
Zamówiłem sobie skrzynię do głośnika magnat xpress 10. (paradoksalnie taniej mnie wyszło zamówić i zapłacić za przesyłkę niż robić samemu)
Znalazłem informację, że skrzynka bass reflex dla tego głośnika ma mieć 45L netto.
Tyle też ma:D, na strojeniu bass reflexów szczelinowych się nie znam zupełnie, więc dałem zarobić komuś.
I tutaj naszły mnie wątpliwości - czy aby ta szczelina nie jest za duża/długa ?
Oto wymiary : szerokość/wysokość/głębokość - 3cm/36,5cm/33cm

Skrzynka bez głośnika i bass reflexu ma 48L, dlatego podałem netto 45L, uwzględniając to co zajmuje BR i głośnik.

I teraz pytanie : Czy skrzynka o takiej pojemności z takim bass reflexem jest zestrojona na 40Hz ?

Producent podaje że skrzynka ma być zestrojona na 29Hz, lecz z tego co wiem, to samochodu o nadwoziu hatchback stosuje się skrzynki strojone na 40Hz. Co się stanie jeśli nie zastosuję się do zaleceń producenta i głośnik będzie w obudowie strojonej na 40Hz ?

zdaszek, znajdź sobie parametry T-S twojego głośnika i policz w WinISD
instrukcja jest stronie głównej naszego forum

podaj co ci wyszło a my to skorygujemy

Ten tunel w tej skrzyni daje Ci strojenie na 40Hz.

zdaszek napisał:
Co się stanie jeśli nie zastosuję się do zaleceń producenta i głośnik będzie w obudowie strojonej na 40Hz ?

Stanie się lepszy dźwięk - nie aż tak buczący.

zdaszek napisał:
Znalazłem informację, że skrzynka bass reflex dla tego głośnika ma mieć 45L netto.
zdaszek napisał:
czy aby ta szczelina nie jest za duża/długa ?
Oto wymiary : szerokość/wysokość/głębokość - 3cm/36,5cm/33cm
podales wielkosc skrzynki dla 12" glosnika i taki tez b-r dostaniesz (powierzchnia 100cm2)

strojenie wychodzi ok 40hz. uwzgledniajac to ze tunel bedzie przy jednej ze scianek to strojenie wypadnie o 1-3hz nizej. tak wiec wg mnie jest OK ;)

zdaszek, tak na powaznie to proponowana obudowa jest chyba do domu a nie do samochodu (wielkosc i strojenie). tak wiec ja bym zrobil testy przed zamowieniem skrzynki...

zdaszek napisał:
paradoksalnie taniej mnie wyszło zamówić i zapłacić za przesyłkę niż robić samemu
to gdzie kupujesz materialy na skrzynki? :???:

Podałem wartość taką jaką zaleca producent dla 10" głośnika
Dla modelu Xpress 12 wg. prod. trzeba 60L skrzynki BR...
Problem polega na tym, że tą skrzynkę już mam w bagażniku i winę za to, że "gra nie tak jakbym chciał" chciałem zwalić na złe zestrojenie skrzynki :roll:

Uprzedzając pytanie "co jest nie tak ? " - subwoofer ma tendencję do dudnienia i nie schodzi tak nisko jakbym chciał. Ściągnąłem trochę muzyki do testowania subwooferów i przy niższych częstotliwościach jest po prostu bardzo cicho (od 120Hz w dół).

Ten 10 calowy magnat ma 150W RMS. Zasila go alpine który ma w mostku 300W RMS - gain ustawiony na 3/4

Czytałem trochę o tym głośniku i wszędzie zalecają obudowy BR dla niego - ponoć gra wtedy lepiej. Znajomy ma xpress'a 12 w zamkniętej obudowie i jest zachwycony (ja jeszcze nie miałem możliwości odsłuchu), tak więc zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby włożyć ten głośnik w obudowę zakniętą ? (producent podaje 25L)

O płyty do budowy skrzynki pytałem się w sklepie który handluje tylko tym. W castoramie czy innym praktikerze nie byłem bo mam zwyczajnie za daleko :wink:

zdaszek napisał:
Ściągnąłem trochę muzyki do testowania subwooferów i przy niższych częstotliwościach jest po prostu bardzo cicho (od 120Hz w dół).
to jak ty filtry ustawiles? :shock:
przeciez sub powinien wlasnie grac od tych 80-120hz w dol!

zdaszek napisał:
O płyty do budowy skrzynki pytałem się w sklepie który handluje tylko tym. W castoramie czy innym praktikerze nie byłem bo mam zwyczajnie za daleko
to za ile kupiles gotowa skrzynie skoro plyty na takiego suba to ok 30zl?

Wzmacniacz jest ustawiony w tryb mono i podbicie ma ustawione na około 80Hz . We wzmacniaczy jest włączony filtr dolnoprzepustowy. (podbicie danej częstotliwości można wyłączyć tylko przez puszczenie pełnego pasma. w trybie dolnoprzepustowym zawsze jakieś jest - moge ustawić od 50 do 200Hz)

Napisałem trochę niepoprawnie.
Przy niższych częstotliwościach jest znacznie ciszej niż powiedzmy przy 250Hz.
Nie jest tak, że go nie słychać.

Za płyty w sklepie powiedzieli mi 75zł razem z docięciem. Doliczając kleje, kocyk i plastikowy tunel wyszło mi około 120zł.

Ja za skrzynkę zapłaciłem 110(razem z przesyłką). Kolejnym plusem przy zakupie gotowej skrzynki był fakt, że bass reflex będzie szczelinowy a nie z plastikowej rurki która może powodować świsty (ponoć).

zdaszek napisał:
Ja za skrzynkę zapłaciłem 110(razem z przesyłką). Kolejnym plusem przy zakupie gotowej skrzynki był fakt, że bass reflex będzie szczelinowy a nie z plastikowej rurki która może powodować świsty (ponoć).
no to dobra cena...
ale swisty nie zaleza od plastiku ale od rozmiaru

Powrót