• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

studia, jak gdzie i na co?

dulin7 napisał:
Tylko teraz co wybrac? zaoczne czy dzienne a moze wieczorowe?
tylko i wylacznie dzienne.
jak pojidzesz zaocznie i do pracy to wrocisz po 8 godzinach (+ dojazdy) zmeczony i nie bedziesz wcale myslal o nauce
dulin7 napisał:
na dziennych wiadomo mieszkanie w warszawie ale wiadomo to kosztuje a z kad brac?
stypendia + praca dorywcza ;)
dulin7 napisał:
juz teraz koncze, a co do konkursow to malo co mbylo slychac w naszej szkole a jak juz to po czasie
nie pamietam dokaldnie kiedy to jest ale jakos teraz. albo dopiero co bylo albo bedzie. pamietam ze przelom zimy i wiosny - final w czasie matur (moze dlatego tego nie wygralem i bylem jedynie 6 :twisted: )

Panowie mam pytanie.

Gdy ktoś skończy informatyke na Wydziale Budownictwa na Politechnice Krakowskiej np. To po studiach może projektować mosty, tak?

A gdy ktoś na wydziale Budownictwa skończy energetyke to co robi?

Zastanawiam się, bo w sumie mógłby pisać programy, które pomagają obliczyć ile ciepła oddaje dany budynek ( nie wiem, nie znam się ) ale nie skończył informatyki to programów nie będzie pisał?

Jak to z tym jest?

To co bedziesz robil po studiach nie ma nic wspolnego z tym c cie uczyli na studiach.
99% ludzi tak ma.

pegelmesser, ale zakładając, że chciałbym pracować i zarabiać na poziomie wykształcenia :P

Ja wiem, że mogę być inżynierem i pracować jako konserwator powierzchni płaskich poziomych :P

cudny90 masz tutaj cytat ze strony mojego wydziału (IMIR AGH) Energetyka cieplna -
"Absolwenci tej specjalności uzyskują przygotowanie do rozwiązywania problemów technicznych w zakresie projektowania, technologii i eksploatacji cieplnych systemów energetycznych oraz konstrukcji i eksploatacji maszyn i urządzeń energetycznych.

Zapoznają się z nowoczesnymi technikami wytwarzania, przesyłania i racjonalnego wykorzystania energii. Równocześnie zdobywają szeroki zasób wiedzy z przedmiotów dla energetyki podstawowych: mechaniki płynów, termodynamiki, wymiany ciepła, spalania, metrologii cieplnej i przepływowej, informatyki oraz ochrony środowiska. Zatrudnienie absolwenci mogą znaleźć w zakładach energetyki zawodowej, komunalnych przedsiębiorstwach energetycznych, w dziale energetycznym wszystkich zakładów produkcyjnych, instytutach naukowo−badawczych i wielu innych. "

taz, może powiesz mi jak jest z dostaniem się na AGH z nową maturą na kierunki powiązane z informatyką/telekomunikacją/elektroniką?

Szczerze to mnie najbardziej interesuje. Ewentualnie informatyka na wydziałach budownictwa, mechaniki, tzn projektowanie jakiś elementów.

Opowiedz może na jakim jesteś kierunku, jak się dostałeś, czy ciężko itd. , ok? :) Będę wdzięczny.

Ja jestem na Wibroakustyce i Inżynierii Dźwięku. Z dostaniem się nie było większych problemów. Stara matura, matma na 5 + egzamin wstępny na AGH i drzwi IMIRu stały otworem. Jak jest z nową maturą nie wiem. Widzę tylko ile osób przyjmują i powiem tak, że biorą mnóstwo osób. Więcej niż jak ja się przyjmowałem. Poziom również jest inny, śmiem twierdzić że niższy. Sporo przedmiotów jest okrojonych, a kilka zniknęło całkowicie. Czy jest ciężko? Pierwszy rok to tak naprawdę odsiew osób które nie nadają się na inżyniera (chodzi o matematykę i fizykę). Drugi i trzeci to tyranie na maksa. Kolokwia, kolokwia i jeszcze raz kolokwia, a później sprawozdania w podobnej ilości. Da się to przejść, jeśli jesteś systematyczny :wink: Jeśli nie, to masz dłuuuuugie sesje. Czwarty rok, no cóż jak będziesz mieszkał w akademiku to w końcu pograsz z kolegami w Quake :lol: Informatyka, telekomunikacja, elektronika to EAiE. Tam jest trudniej się dostać, ale "show" jest tylko przez pierwsze dwa lata. Chyba że nałapiesz warunków :razz: Jak chcesz projektować części to zdecydowanie IMIR. Cóż z tego że zamodelujesz coś w MESie jak nie będziesz wiedział czy wyniki symulacji są prawidłowe. Mechanik będzie wiedział, informatyk nie.

Dobra, a powie mi ktoś na ile wydziałów mogę składać papiery na politechnice krakowskiej? Przeczytałem wszystko i nic o tym nie jest napisane ...

Bo na AGH z tego, co wiem można na 3 wydziały tylko ...

Podoba mi się kierunek Informatyka na wydziale mechanicznym politechniki krakowskiej, co o nim sądzicie?

Ze studiami na polibudzie to jest mniej wiecej tak:
-zwykle dostać jest się łatwo, poza wyjątkami dość nielicznymi, trudno natomiast jest się utrzymać
-pierwszy rok to odsiew, potem raczej mało kto odpada, a jeśli już to z własnej woli, bezpośrednio lub pośrednio
-nie pytaj innych gdzie warto pójść i ile się po czym zarabia bo to bez sensu, sam podejmij decyzję co chcesz w życiu robić. Jeśli chcesz iść na studia dla pieniędzy to sobie daruj, bo są lepsze metody ich zarabiania , a i nie ma sensu życia sobie marnować dla czegoś czego nie lubisz.
-pierwszy rok to głównie matma i fiza + ogólne przedmioty związane z konkretnym kierunkiem, prawdziwe studia zaczynają się na 2 roku, kiedy masz już prawdziwe laborki.
Tutaj się pochwalę nieco moimi ostatnimi labkami ;)

-dorabianie dorywczą pracą nie jest złe, ale imho lepiej już skupić się na nauce i wyrwać stypendium naukowe + stypendium socjalne jakieś itd + pożyczkę studencką.
-nie stresuj się za bardzo , pierwszy rok jest ogólny bardzo i jeśli kierunek Ci się nie spodoba to możesz zmienić , dogadując się z dziekanem drugiego kierunku możesz nawet roku nie stracić.

cudny90 napisał:
takero, co to za machiny? :mrgreen:
Więc tak: (nie wdając się w szczegóły)
-ultrasonograf
-obraz z fluoroskopu
-aparat rentgenowski

cudny90 napisał:
A co studiujesz w ogóle?
inżynierię biomedyczną :)
konradzik88 napisał:
automatyka i robotyka NA mechatronie?
fuj ;) mechatronika :P Mam tam część zajęć, na wydziale nie istnieje coś takiego jak wifi, a na piętrze są po 2 gniazdka, w salach zresztą też :P
Studiuje na EiTI PW.

Ja studiuje Informatyke 2gi rok (powienien być 3ci), na ETI Poli Gdańska - jeżeli chcielibyście jakieś większe info to napiszcie - zrobie jakiś esej ;p

Politechniki się różnią między sobą znaczenie? Gdańska, Krakowska, Wrocławska, Warszawska ...

[ Dodano: 2009-04-03, 19:56 ]
Jeśli chodzi oto, jaki kierunek wybrać: Przecież na każdym kierunku technicznym jest to samo - matma matma matma i jeszcze raz .. fiza ^^

Tylko po studiach jeden będzie projektował ( załóżmy ) mosty, drugi będzie projektował autostrady :P To i to jest techniczne - przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Co myślicie o takim kierunku jak Inżynieria Lądowa? na PK taki wydział jest.

cudny90 napisał:
Politechniki się różnią między sobą znaczenie? Gdańska, Krakowska, Wrocławska, Warszawska ...
z tego co wiem to tak ,choć większe znaczenie od uczelni mają kierunki , analogia do oceniania konkretnych głośników, a nie firm ;)

cudny90 napisał:
Jeśli chodzi oto, jaki kierunek wybrać: Przecież na każdym kierunku technicznym jest to samo - matma matma matma i jeszcze raz .. fiza ^^
tylko przez pierwszy rok, choć i na pierwszym miałem już sporo laborek - chemia, fizyka, metrologia, oprócz tego przedmioty takie jak materiałoznawstwo , biochemia, anatomia, propedeutyka nauk medycznych, grafika komputerowa , języki programowania itd :P
Więc bez tragedii :P

cudny90 napisał:
Co myślicie o takim kierunku jak Inżynieria Lądowa? na PK taki wydział jest.
co kto lubi ;]

roznia sie niby renoma, ale dupa z niej, bo to jest jedna wielka sciema i kazde pismo robi inne rankingi itp. Politechnik w polsce jest kilkanascie i jak skonczysz po kazdej bedzie praca. Bylem na Wat nie polecam. Dostalem sie na uw pw pg pb wybralem pb bo najblizej domu ;)

Mnie interesowałyby takie kierunki:

Informatyka na Wydziale Mechanicznym PK
Energetyka na AGH
elektronika i telekomunikacja na AGH
Inżynieria lądowa na PK

Co o nich sądzicie? Po każdym będzie praca? Najbardziej bym chciał na telekomunikacja na AGH, no ale muszę liczyć się z tym, że niekoniecznie się dostane i w tym problem ...

Interesować to interesuje mnie i budownictwo, i ciepłownictwo i elektronika i informatyka także z tym nie ma problemu, podobają mi się praktycznie wszystkie kierunki techniczne, ale wybrałem te kilka, ze względu na różne względy :mrgreen:

Może niech każdy powie jakie studia skończył ( chodzi mi o techniczne ) gdzie i czy ma prace :) Albo jeśli ktoś zna kogoś kto skończył jakieś studia techniczne czy ma prace, czy nie ma pracy ten ktoś, też niech opowiada :D Będę strasznie dźwięczny :)

cudny90 napisał:
Po każdym będzie praca?
po każdym będzie praca, baa, zajebista nawet , ale tylko jeśli studia będziesz traktował jak studia , a nie opierdzielał się cały czas, leciał na ściągach itd. (dla mnie ściąganie na studiach to paradoks...) Trzeba się do jakiegoś kółka zapisać, zdobywać kontakty żeby potem mieć praktyki , poznawać ludzi z branży itp.
konradzik88 napisał:
roznia sie niby renoma, ale dupa z niej, bo to jest jedna wielka sciema i kazde pismo robi inne rankingi itp. Politechnik w polsce jest kilkanascie i jak skonczysz po kazdej bedzie praca. Bylem na Wat nie polecam. Dostalem sie na uw pw pg pb wybralem pb bo najblizej domu ;)
ściema czy nie, studiując na lepszym wydziale masz szansę by mieć zajęcia z ludźmi którzy naprawdę mają coś do powiedzenia w danej dziedzinie, są cenionymi specjalistami , a uwierz mi - to może wiele , naprawdę bardzo wiele dać.

Powrót