• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stuk w głośniku podczas włączania.

Reakcji
65
Odpaliłem dziś Gainclona LM4780 by jaromas. Podczas włączania zasilania mam stuk w głośniku. Czym się pozbyć tego?? Oprócz montażu całego zabezpieczenia by IREK, coś możliwie najprostszego a spełniającego zadanie....

Pozdrawiam Ploter. :)

Odkopałem temat z zamawianiem płytek do LM4780 by jaromas. Nie ma tam niestety soft-startu, co jest dla mnie trochę niezrozumiałe. Ten scalak i tak bierze na siebie wiele i ledwo zipie, a jeszcze mu komfortowy start zabierają :D
Ja rozumiem, że takie bajery są mało audiofilskie, al....bo nic. Sorry, czepliwy jestem jakiś dzisiaj.

W pewnym uproszczeniu tak to działa. PIN 14 i 20 możesz zmostkować i podłączyć ten układzik z mojego poprzedniego posta.

No i gitara. R8 masz do -Vcc podpięty i on "otwiera" mute. wywalasz go, i w to miejsce podłączasz ten układzik:

i gotowe :)

Mimo wszystko układ opóźnionego załączania bazujący na przekaźniku jest o wiele lepszy, trzeba dorabiać płytkę, lecz jeśli układ zawiera zabezpieczenie DC, to może zabezpieczyć głośniki przed fizycznym uszkodzeniem końcówki i puszczeniem stałego (co akurat jest dość bolesne w skutkach).

Heh, co autor zaoszczędził na PCB, Ty teraz dołożysz :P

Nie na temat...
Dalej nie rozumiem idei projektowania takiej malusieńkiej płytki, kiedy radiator, trafo i elektrolity zajmują tyle miejsca

Dalej nie rozumiem idei projektowania takiej malusieńkiej płytki, kiedy radiator, trafo i elektrolity zajmują tyle miejsca

Trafo kupione, radiator sporo nad wyrost bo takowy miałem ;)
Powiedzcie czy lepiej kondensatory dać w pająku jak teraz są czy macie jeszcze jakieś płytki z zasilaczem żeby zrobić ??

Chyba mam gdzieś jeszcze drugą płytkę PCB z UniZAB by irek (jedną zrobiłem do Uniampa)

Ostatnia edycja:
To nie był przecież zarzut do Ciebie (z oszczędzaniem cm2 PCB) Chciałeś pomysł na "stukanie w głośniku podczas włączania" BEZ dokładania układów na przekaźnikach :P

Poza tym, ten scalak ma więcej zabezpieczeń niż serwery ABW, choć oczywiście nie można wykluczyć, że ktoś wystrzeli w powietrze strukturę, a wtedy wszystko może się zdarzyć. Ale dorabianie do tego DC-protecta będzie droższe od samej końcówki ;)

---------- Post dodany o 23:28 ---------- Poprzedni post o 23:25 ----------

p.s. elektrolity bym zostawił w pająku, mostek przyczep. No i ten potek chyba jednak odwrotnie :P

A czy wogóle jest sens montowania tego DC bo i tak mam PCB unizab, i będę montował zasilacz na PCB bo teraz na tych sztywnych kablach w pająku to mnie chce trafić.....

A przy potku muszę zamienić kabelki bo w takim montażu jak przykręciłem to w lewo max prawo min ... trza zamienić ;)

Ostatnia edycja:
No fakt ale czy LM4780 ma już zabezpieczenie przed DC na wyjściu ?? Bo jak zmontuję unizab to będzi i opóźnione załaczanie i orazu zabezpieczenie przed DC czyli przed padnięciem końcówki. :)

Czyli lepiej dać unizab. No to w tygodniu lecim po części.
Ps. Czym przykleic siateczke nierdzewną do blachy nierdzewnej? Mam do dyspozycji: poxipol, żywicę epoxydową NOVOL czy może jakis klej montażowy?

No więc dalej mam problem :) unizab działa na zmiennym 26V a moje trafko jest na 2 x 24V i chyba nie zadziała.... możnaby na stałym ale...nie ma wtedy szybkiego odłączania głośników...

Powrót