• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stukanie w kolumnie

Reakcji
0
od pewnego czasu przy włączaniu lub wyłączaniu amplitunera, w jednym z frontów słyszę stuknięcie (jakby przepięcie...) i w trybie standby kolumna po prostu szumi.
Dokładnie to puka i szumi wysokotonowy głośnik...
MOżecie mi wytłumaczyć o co chodzi jakby? I jak ewentualnie to naprawić?

[ Dodano: 2007-12-01, 22:08 ]
Już szumią oba średnioniskotonowe i wysokotonowy. :mad:

Spróbuj zamienić kolumny. Jak dalej będą takie dziwne efekty to zdaje mi się, że końcówka może być nadpalona.

to wina amplitunera bo jeszcze nie slyszalem zeby glosnik sam z siebie szumial.

No dobra. Wina amplitunera. :mad:
Gwarancja "wyszła" pół roku temu...
I co teraz? Czy jest to bardzo skomplikowana operacja?
Elektronik ze mnie jak z koziej d... trąba.

oba kanały czy tlyko jeden ?

zresztą to i tak nie ma znczenia bo powodów mozę być 1000

Go to service.

Jeżeli kolumna w trybie standby szumi to wina nieczystego sygnału, lub kabel sygnałowy zbiera śmieci z eteru, to najczęstrze powody. Odłącz kabel sygnałowy i zobacz co się dzieje, wyłącz też wszystkie kanały ( tuner, tape, cd, phono... ) kombinuj.

Przypuszczam, że powodem stukania może być pojawiające się stałe napięcie na wyjściu. Najlepiej weź miernik i zmierz. Oczywiście mierz bez żadnego sygnału.

Powrót