• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stx 27-150-04 plus ekranowanie magnestyczne

Reakcji
0
Witam. Chcem zbudowac subwoofer na stx'ie 27-150-4 do samochodu. Chiał bym dodac do niego ekranowanie magnetyczne - tedy zmnieniaja sie jego parametry i tu jest problem jaka obudowe do niego zrobic, jak dużą?
sprawdzał moze ktos z was ten glosnik z drugim magnesem?

Znalzalem temat Sound wave'a ale chyba to nie na temat...

Jak ktos ma jakies zmierzone dane to prosze je tutaj umiesic

Pozdro

Najlepiej byłoby abyś sam zmierzył te parametry :)
tak będzie najwiarygodniej, a JIG to nie jest droga zabawka :)
Ja moge powiedzieć że ostatnio testowałem 27 150 8 sc w budzie 50l br @ 35hz
i musze powiedzieć że po zaekranowaniu gral zdecydowanie lepiej, mniej zamulał
i był zdecydowanie bardziej dynamiczny - dostał wykopu.
Niestety nie miałem możliwości zmieżenia parametrów :/ (test odbył się na wsi :) )

Az takim audiofilem nie jestem zeby kupowac/budowac JIG'a, sadze ze przydal by mi sie tylko raz wiec nie oplaca sie inwestowac...
Sądzilem ze ktos mierzył juz 27-150 z dodatkowym magnesem...
dalej czekam, moze ktos sie ju w to bawił :)

a jakiej wielkosc magnes dokleiles?
Kiedys bawilem sie z tesla w doklejanie magnesow ale jakos na charakterystykach nie bardzo bylo widac zeby cos to dawalo.

Według moich doswiadczeń najlepiej doklejać taki sam magnes,w wypadku stx-a nie jest to wielki problem,gorzej z innymi firmami,pozostaje metoda prób i błędów.Czyli zjawisko Irka jest jak najbardziej na miejscu.Choc powiem że przypadkowo odkryłem że arz-tka tesli bardzo miło przyjmuje obecność magnesu od xw.Mówię tu o wersji 4 ohmowej.Niestety,zrzutów z pomiarami nie mam,poszły do samsunga z dyskiem w ramach reklamacji cholera.Ale w tym wypadku to działa.

irek, ten z stxa największy.
charki nie sprawdzałem, ale różnice słychać wyraźnie - brzmieie już tak nie męczy i dużo mniej muli.

Powrót