• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX 27-150-8SC BR czy Closed??

• Autor wątku Autor wątku moth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam...

Zastanawiam się jaką obudowę zrobić pod STX'a 27-150-8-SC..

Obudowę mam 50-52 litry tylko nie wiem czy robić ją na BR czy zostawić zamkniętą..

symulację w WinISD tego głośnika w tej obudowie prezentują się następująco:

żółty - closed @~43Hz
niebieski - BR @~36Hz (śr.-75mm, dł.-155mm)

Prosiłbym o jakieś porady i sugestie odnośnie suba na tym przetworniku..

pozdrawiam

Tak w sumie stx-ami sie na dole nie bawię,bo i po co...zrzuty wsio obrazują.Albo dopracować BR albo closed.Bo to co na chwilę obecną prezentuje br to tylko sub morderca dla słuchu jak i samopoczucia.Łeb od niego szybko rozboli.Kieruj się w stronę wygladzenia charki,bez podbić.

Spotkałem się z wieloma opiniami że w cl będzie lepiej.
Kumpel ma wersję 300-8-SS tego głośnika i muszę powiedzieć, że kiedyś miał bude cl - chodziło nad wyraz dobrze, nie było jakiś podbić, nie było walenia w łeb, duże zróznicowanie dźwięku i jego tonów. Ale zachciało się jemu b-r bo myślał, że dostanie większą głębie ( jestem pewien w 100 % że b-r jest bdb policzone ) i co - zrobiło się bardzo jednostajnie. I jak mówi umberto - głowa boli po jakimś czasie bo nie odróżnia się przerw w basie i ciężko odróżnić kolejne częstotliwości dźwięku. Taki tępy dźwięk. Ogólnie z mojej strony polecam dobrze skonstruowaną i odpowiednio WYTŁUMIONĄ budkę cl. Pozdrawiam !

ten stx będzie uzupełnieniem mojego stereo.. brakuje mi mianowicie głębokiego basu w moim audio.. zastanawiam się wiec i szukam odpowiedzi na pytanie BR czy Closed.. :|

na czym masz fronty?
głośnik kiepski, w CL w ogóle znika, w BR monotonna i lipna gra. jedynie w kinie sie sprawdza. jest wolny i cichy...
pozbieraj trochę i kup coś co sprawdzi się w muzyce.

no mogę kupić 27-300 ale wzmak do tego mam zaledwie 150W.. zagrałoby to..?

już lepiej...
powiedz co masz w kolumnach?
i może lepiej dozbierać jeszcze kilka złotych i kupić coś dobrego?

mIKI napisał:
i może lepiej dozbierać jeszcze kilka złotych i kupić coś dobrego?
tzn.?

mIKI napisał:
powiedz co masz w kolumnach?
brakuje mi tylko głębszego, niższego zejścia.. mam kolumny SoundFinder Tonsil'a...

mam wzmak 150W/8R do suba i szukam dobrego przetwornika pod to..

1)kiepskie fronty.
2)moje typy na suba do tego zestawu to:
- GDN 20/80/2 -120pln
- beyma 12BR70 -200pln
- BSW 124II -240pln

mIKI napisał:
w dobrej cenie dobre glosniki. idealne na uzupelnienie od dolu;)

Ale powiedzmy uczciwie,to że dobre,bo są dobre,nie znaczy że sięgną piekieł i uzyskają nad nimi kontrolę.
Langusta napisał:
Tonsil będzie za słaby.
Troszkę się właśnie tego faktu boję,wielce prawdopodobne że fronty w zadyszce będzie doganiał a nie o to chodzi.
I tak ogólnie patrząc,beymę tylko widzę.Widzę przez pryzmat spl-u i dopasowania do przodów.Choc zapewne i tak wyjdzie łączenie na charce na niezłym "zjeździe".

a jak duzy pokoj masz? w niewielkich gdn 20/80/2 sobie nad wyraz dobrze radzi. gdn 27-150 rowniez nie polecam jak pozostali - ew. jesli do muzyki to zamknieta, ale za glosno to on nie zagra - slaba sprawnosc + mocny wychyl przez zamknieta pake, a w BR jest jednostajne buczenie - dobre do techno czy moze kina, ale niczego bardziej wymagajacego.

Powrót