Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witam czy ktoś ten projekt zrealizował,
Witam, walczę właśnie z wytłumieniem obudowy. Kupiłem obudowy z głośnikami od jednego z kolegów z forum "w stanie surowym". Brak było owaty, zamiast gąbki "kolczastej", zwykła prosta. Wrzuciłem owatę - zaczęło brzmieć. Eksperymentowałem z jej ilością w pierwszej części kanału i doszedłem do efektu, który względnie mnie satysfakcjonuje. Gąbkę płaską wywaliłem, wkleiłem w jej miejsce kolczastą. Brzmienie się lekko zmieniło, ale czegoś mi brak. Kolczasta gąbka jest nieco inna niż użyta przez Dabyla w jego projekcie - grubość 30 mm, jednak podstawa ok. 15 mm. Kupiłem inną gąbkę - wys. 25, podstawa ok 10 mm. Gdy przyszła, okazało się, że ma dużo mniejszą gęstość niż pierwsza. I, mam wrażenie, że jej komórki bardziej otwarte. Gdy dmucham przez pierwszą gąbkę z jednej strony, strumień powietrza jest bardzo mocno tłumiony. Gdy dmucham przez drugą gąbkę, powietrze dużo łatwiej przechodzi. Z teorii wynika, jeśli się mylę, proszę o poprawę, że gąbka ma za zadanie zniwelowanie odbić od ścianek, a kolce mają na celu dodatkowo obniżenie prędkości powietrza w obudowie, czy tak? I teraz prośba o wskazówki od doświadczonych - która gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości? Obawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić. Oczywiście, mogę sam poeksperymentować, jednak gąbka, którą zaaplikowałem do kolumn jest dość solidnie przyklejona do ścianek i prawdopodobnie ulegnie zniszczeniu podczas odrywania. A może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??
Bez sprawdzenia nikt Ci tego nie powie. Zapewne wiesz że wygłuszenie tunelu to bardzo ważna sprawa, Jeśli chcesz robić inaczej niż w tytułowym projekcie zmieni się również dźwięk.która gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości?
j.w.Obawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić.
Ma ogromne znaczenie.A może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??