• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stx AA vs AP

Reakcji
0
Witam.
Jestem tu nowy na forum i chcę sobie zrobić subwoofer na stx AA lub AP.
Tylko który jest lepszy może ma ktoś porównanie,słyszał te 2 głośniki ?
Który niżej zejdzie itp..?

AA to głośnik raczej samochodowy, AP bardziej nadaje się do domu, ma niższy QTS i lepsze zejście w bas reflex (przynajmniej tak wynika z symulacji, sam chciałem go kupić)

AA żeby grał bez podbarwień będzie potrzebował dużego bass reflexu, AP można zaaplikować w mniejsze skrzynki.

Dzięki koledzy za odp :razz:
To teraz tylko zostało mi poczekać aż będą dostępne głośniki,hmm znając stxa to w przyszłe wakacje :smile:

jest tak jak mowi Pawel.
Aa bardzo nisko schodzi i ale jest dla poczatkujacych. Co do jakosci basu mozna miec male zastrzezenia.
Ap jest bardzo szybki ale brak mu zejscia. Chyba ze zapakuje saie go w duza skrzynie ok 60L ale wtedy straci na szybkosci. Mysle ze ok 55l bylo by tu ok.
Aa jest glosnikiem bardziej do samochodu bo tu latwiej znalezc wzmacniacz stabilny przy 2ohm.
ja osobiscie wole ap. Jakosc basu lepsza jest twardzy i szybki..
Ale wybor nalezy do ciebie.
Pod koniec sierpnia lub na poczatku wrzesnia powinny byc oba w sprzedazy.

No to jak AA niżej schodzi no to dla mnie lepiej bo lubię te niskie basy..
AP już jest dostępny :razz: Ciekawe kiedy bd AA :?:

Ale w AA troche dzwoni naped. AP jest ponoc troche lepszy w tym temacie ale AP w domu nie mialem. W bagazniku auta to tam luz, ale do domu troche problem. Jesli AP nisko nie schodzi w basrefleksie, to go w TL zamknac i po problemie.

Moj AA dzwonil non stop, wiec zamienilem na zupelnie inny glosnik STX. Dobrze, ze z ludzmi od STX mozna sie spokojnie dogadac :)

Pogromca mitow, to jak problem linki owinąć włochatą taśmą izolacyjną
będę zamawiał teraz ap z wyciągniętymi dwoma cewkami i wszytymi w dolny resor linkami

lklukasz napisał:
problem w tym, ze glosnik dzwonil nawet na bardzo niskim poziomie glosnosci, gdzie praktycznie membrana jest w bezruchu. To nie bylo dzwonienie linek wychodzacych z dolnego zawieszenia do przylacza przewodu. Glosnik byl odeslany i sprawdzony przez STX i stwierdzili, ze wszystko jest ok. Dla mnie nie bylo i panowie bez problemu wymienili na zupelnie inny model.

Pogromca mitow, no to ok
ja słuchałem obu w samochodzie więc tego problemu nie miałem

lklukasz napisał:
taki ze to dzwonia druty ktore sa pomiedzy podwojnymi resorami :P

lklukasz napisał:
będę zamawiał teraz ap z wyciągniętymi dwoma cewkami i wszytymi w dolny resor linkami
ooo - to moze byc dobra opcja ;)

lklukasz napisał:
ja słuchałem obu w samochodzie więc tego problemu nie miałem
ja sluchalem i tu i tu i w obu sztukach jakie mialem zdazalo sie to tylko czasami

Powrót