• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX czy Celestion co wybrać

Reakcji
0
Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy kolumna zrobiona na STX będzie się do czegoś nadawać.Jak wypada na tle innych firm w porównaniu do
Celestion ? A może jeszcze macie jakieś inne typy.

Czy odczuję dużą różnicę ? z jakiej firmy polecacie kupić głośnik niskotonowy, wysoko-tonowy a jaki średnio-tonowy .

niżej podaję nazwy trzech głośników które by mnie interesowały:

SW.STX.15.4.1200.8.F.S.MC
SW.STX.15.3.800.4.F.A.MC
Celestion BL15-400X

Budżet to ok 500 zł na jeden głośnik niskotonowy
Na średnio i wysoko-tonowy też ok 500 zł

Proszę o pomoc.

na estradzie sie nie znam i niewiele slyszalem... ale sluchalem kilku estradowych kolumn STXa i tego da sie sluchac ;)

Zapomniałem dodać że kolumny na tych głośnikach będą tylko dla mnie, muzyka w domu i na zewnątrz więc nie potrzebuję super głośników za 2tys. Jeden

Jeśli chodzi o głośniki estradowe, to im droższy tym lepszy.

Zapomniałem dodać że kolumny na tych głośnikach będą tylko dla mnie, muzyka w domu i na zewnątrz więc nie potrzebuję super głośników za 2tys. Jeden

Więc STX-y, Eminence i Celestiony wchodzą w grę.
Na wysoki dał bym D-800, na bas 15.3.800.
Najgorzej z niskośredniotonowym, tutaj można już wybierać.

Nie napisałeś czy to ma być kolumna 3way czy system 2.1/2.2.

A rzeczywiście zapomniałem ;). To będzie kolumna 3 drożna. 2 niskotonowe, jeden średni i jeden wysoki.
Nie wiecie może jaki Xmax ma ten STX ?

Pytam o firmę ponieważ jak patrzę na specyfikację to STX mają bardzo dobre parametry lepsze od Celestion czy też Eminence a nie przekłada się to na opinię na różnych forach. O ilę ja patrzę na inne parametry (lub te parametry STX są zawyżone).

Weźmy ten SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC

Pasmo od 30 - 1000Hz
Fs 28Hz
Qts 0,24 no mógłby być większy
SPL 96,5 dB
Nie wiem jak z Xmax bo nigdzie znaleźć nie mogę.

Ostatnia edycja:
To dobry głośnik na bas, lepszego w tej cenie ciężko znaleźć.

Jeśli to ma być konstrukcja 3way, to kto Tobie zaprojektuje zwrotnicę?

System 2.2 w tym przypadku był by lepszy, ale trzeba by się liczyć z kosztem drugiej końcówki.

Ostatnia edycja:
Zwrotnicę będę zamierzał zaprojektować sam, wątpię że mi się to uda zrobić dobrze dlatego może ktoś mi pomorze zobaczymy jak to wyjdzie w "praniu". Na razie potrzebuję już jakieś plany na początek żeby wyliczyć kosztorys i wiedzieć z jakich materiałów będę wykonywał kolumny.

Wiem że nie jest to proste a moja wiedza nie jest bardzo obszerna na ten temat ale cały czas człowiek się uczy i nikt z wiedzą na dany temat się nie urodził. Więc myślę że po jakimś czasie pojmę jakąś część i dam radę.

Ostatnia edycja:
2x STX.15.3.800 - 350zł
Eminence Beta 8a - 250zł
D-800 - 100zł

Czyli zamknął bym się w 1100 zł z głośnikami na jedną kolumnę. Cena jak najbardziej ok.
Na razie mam już mniej więcej jakieś typy jak będę chciał jeszcze skonsultować jakiś głośnik to wrócę ;D

Dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
No rzeczywiście zapomniałem o hornie ;) a wiedziałem że coś tego mało. A to peak to nie wiedziałem co to dokładnie ;)

Powrót