• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2.5-drożne] STX FX-300 by Pawel S.

Ostatnia edycja:
Świetna stolarka. Z braku czasu czytam z pewnym opóźnieniem i pozwolę sobie nawiązać do wypowiedzi:

GDNy niedość ze maja pochylenia odlewnicze to w dodatku nie sa idealnie okragle! stad koniecznosc pomalowania podfrezowan

Jakiś rok temu jak napisałem dokładnie to samo zaraz rozpętała się burza i zostałem wielokrotnie "zjechany", że się czepiam. Nawet pracownicy stx twierdzili, że to niemożliwe. A jednak... i skutecznie mnie to zniechęciło do kolejnego zakupu tych 18-ek.

Jak kleić skrzynki z mdf?
Białą stroną na zewnątrz, czy białą stroną do środka? Chcę kłaść fornir i nie wiem która strona lepsza do jego położenia.
I czy to prawda, że vicol będzie słabo trzymał jeżeli będę kleił mdf do białej powierzchni.
Muszę wzmacniać wkrętami?

Witam.
Może Ktoś rzuci okiem i sprawdzi czy te kondensatory są w odpowiednim miejscu?
Może w innym miejscu jest błąd?
Z czytania schematów jestem dętka a i z odczytem zdjeć jest trochę problem.

7skrpc97u7cc7d4i8ojm_1398414105.jpg

To może dodam jeszcze dla potomnych.
Płytka robiota według schematu Pawla.
Opis cewek jest taki jak było na fakturze z Polink.
Rezystorów nazw nie pamiętam bo lutowałem to dość dawno.

hrhu4bn4i33o66ro6d1l_1398417088.jpg

Dodając opis elementów zbytnio nie pomogłeś...
Daj zdjecie jak Łukasz podpwiedział połączenia nóg ;)

Dzięki.

Jako że dziś zrobiłem inne zdjęcie bo myślałem że na ostatnim coś nie tak. Widać scieżki. Może Komuś też pomoże.
ps Zaczyna być za dużo tych fotek.

yrzjnoe0ol42q0dp8ajd_1398492748.jpg

Skrzynki już stoją. Sklejone i skręcone. Trochę koślowo wyszły.
Będę oklejał środek matami z filcem 1 cm grubosci.
Dodatkowo będzie szła owata.
Owate mam 2 i 3 cm grubości.
Którą grubość owaty dać na mate z filcem?

po fornirowaniu. jedna warstwe lakieru klade

jak nie czujesz sie na silach to lepiej przed fornirowaniem ;)

Jeszcze jedno.
Kiedyś gdzieś widziałem że jak jest fornir położony i się frezuje otwory pod głośnik, to miejsce frezowania jest czymś oklejone tzn na fornirze jest coś naklejone.
Nie wiem co i po co się to robi?

Żeby cyrklem nie porysować forniru ;)
Można też np. podkleić tekturką cyrkiel, nawet lepsze rozwiązanie jak taśma bo podczas frezowania sie nie zwija ;)

Powrót