• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2.5-drożne] STX FX-300 - noremorse

Jak chcesz uwydatnić skraje pasma to możesz podwyższyć strojenie tunelu (skrócić go) i zmniejszyć rezystor na wysokotonówce. Basu będzie więcej ale nie będzie schodził tak nisko jak przy dłuższym tunelu.

Dokładnie Altus 300

- - - - - aktualizacja - - - - -

Polaryzacja jest ok, zastanawiam się czy nie przesadziłem z wygłuszeniem całość wykolejona jest matą bitumiczną z filcem 1cm, wełnę już wywaliłem i może tak jakby ciut lepiej ale nie jest to to czego oczekuję :(

Ostatnia edycja:
Musisz się przyzwyczaić do brzmienia które jest neutralne i liniowe. Altusy są tak zestrojone że ma łupać basem, średnica ma być schowana, wysokie mają być ogłuszające ;) . Jaki masz wzmacniacz? To co moim zdaniem powinieneś zauważyć to to że wreszcie wokale i średnie tony brzmią tak jak powinny :) . No i na wysokich nie ma syczenia.

Właśnie jest dokładnie tak jak piszesz jak na moje ucho jest płasko aż za bardzo płasko. Nie bardzo mi to odpowiada ale może tak jak piszesz muszę się przyzwyczaić i zacząć wyłapywać jakieś niuanse. Wzmacniacz żaden szał amplituner sony STR GX315, źródło to JVC QL-A7 z czerwonym ortofonem M2.

Ostatnia edycja:
Mam tego świadomość :) kolejny projekt czeka na realizację mam na myśli jakąś lampę pod te głośniczki :) Jeszcze nie wiem jaką, szukam czytam i lipa najchętniej jakiś kit tak by nie kompletować części do końca swych dni :) Oczywiście mam na uwadze też jakieś rozsądne koszta tak bym nie musiał biegać po bankach za jakimś kredytem:):):):)

Ostatnia edycja:
A czemu lampa? Dla mnie lampy są przereklamowane. Zrób jakiś normalny wzmacniacz tranzystorowy i od razu odczujesz różnicę na plus od tego amplitunera.

Dziś była podmianka wzmacniacza może nie high end ale. Yamaha prosta ale jednak zaczyna mi się podobać to co kolumienki z siebie wydawać zaczęły. Zaznaczam zaczyna a nie jestem zadowolony. Poszukiwania wzmacniacza trwają i dylemat lampa co mi się osobiście marzyło czy jakiś tranzystor :mad:

No przecież robię samemu ;)
Mi chodziło o to że łatwiej jest kupić wzmacniacz używany, czy też odtwarzacz, z racji większego prawdopodobieństwa wysyłki przez sprzedającego... z kolumnami jest już gorzej.

Powrót